„Кугър” са основните военно-транспортни хеликоптери в бойната ни авиация. Хеликоптерът,

...
„Кугър” са основните военно-транспортни хеликоптери в бойната ни авиация. Хеликоптерът,
Коментари Харесай

ВВС разполагат с 12 хеликоптера „Кугър”, от тях до вчера са летели 6

„ Кугър” са главните военно-транспортни хеликоптери в бойната ни авиация. Хеликоптерът, който през вчерашния ден се приземи спешно, е изпълнявал тревировъчна задача по авиомедицинска евакуация, изясняват от Министерството на защитата.

При такава задача се лети на пределно ниска височина. При поява на ято птици машината прави внезапна маневра и закача електрическите проводници.

Хеликоптерите „ Кугър” се употребяват главно при задания на силите за специфични интервенции, при бедствия и повреди, за авиомедицинска евакуация, оповестява БТВ. С тях военновъздушните сили към този момент 10 години дават дежурство за помощ на популацията в спокойно време. Военновъздушни сили разполагат с 12 хеликоптера „ Кугър”. От тях до през вчерашния ден летяха 6. По сведения на Министерството на защитата от тази година армията действително разполага с един от 5-те налични бойни вертолета Ми-24, от образователните „ Бел 206” са изправни 3, а от трите хеликоптера на флота „ Пантер” разполагаме с два.

От 5 налични Ми-17 няма нито един изправен, откакто при образователен полет на 11 юни тази година се разруши единственият транспортен хеликоптер за гасене на пожари, починаха водачите, а повода за нещастието беше засекретена от проверяващите органи.

По време на обучение в Черно море предходната година пък беше загубен един от трите хеликоптера на флота „ Пантер”. По време на случая почина водачът.

В тъжната последователност е и казусът с други четири жертви преди 15 години, когато при гасене на пожар в Пирин почина екипажът на Ми-17 дружно със чиновник на пожарна сигурност.

Поне 50 милиона лв. са нужни с цел да бъде възобновена летателната валидност на вертолетите. Включително и за гасене на пожари, тъй като към този момент не разполагаме с хеликоптер за тази цел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР