Куфари, пълни с евро, са иззети от апартаменти в Брюксел,

...
Куфари, пълни с евро, са иззети от апартаменти в Брюксел,
Коментари Харесай

„Катаргейт” навлиза в нова фаза - битка за екстрадиция на заподозрян

Куфари, цялостни с евро, са конфискувани от жилища в Брюксел, а няколко членове на Екологичен потенциал са затворени зад решетките в очакване на правосъден развой.

Сега се разгаря и борба за екстрадиция сред белгийски следователи и италиански съдии.

Андреа Козолино, евродепутат от Южна Италия от 2009 година, е упрекнат във взимане на подкупи от непознати страни за оказване на въздействие върху Европейския парламент - обвинявания, които той отхвърля.

Той е един от четиримата сегашни и някогашни евродепутати, които са въвлечени в следствието " Катаргейт ", което се концентрира върху изказванията, че Катар и Мароко са плащали на група, основана в Брюксел, с цел да въздейства на законодателите в Европейски Съюз.

Катар изрично отхвърля да е направил каквото и да било нарушаване, а Мароко разгласи, че се пази от " правосъдния тормоз " и " медийните офанзиви ".

На 11 април съдиите ще решат дали 60-годишният Козолино ще напусне домашния арест в южния италиански град Неапол и ще бъде отведен в белгийски затвор по силата на европейска заповед за арест.

Адвокатът му съобщи пред Би Би Си, че прокурорите се пробват да " видят дали той ще се пропука ", и упорства за повече детайлности по отношение на обвиняванията против Козолино - както и за гаранции, че здравето на клиента му няма да пострада в белгийския затвор.

В парламентарен отчет от януари се споделя, че Козолино е обвинен в " отбрана на ползите на непознати страни в Европейския парламент... в подмяна на парични суми ".

Дни по-късно прокурорите издадоха европейска заповед за арест на евродепутата. Той беше арестуван за малко, след което беше подложен под домакински арест.

Адвокатът му Федерико Конте, обаче, съобщи пред Би Би Си, че заповедта е " изцяло неразбираема, частична, а от време на време даже липсва бистрота ".

" Къде се е случила корупцията? Кога? С какви средства - в брой или посредством банкови преводи? От кого? ", сподели той. " Ако белгийският прокурор разполага с доказателства за виновността на господин Козолино, за какво не ги покаже? "

" Нашето съмнение е, че те считат, че в пандиза Козолино... ще бъде по-склонен да признае или да упрекна и други ", съобщи Конте.

Съдиите в Неапол, които идващия вторник би трябвало да вземат решение за възможната екстрадиция на господин Козолино, към този момент два пъти отложиха решението си, защото чакат повече информация от белгийските прокурори.

Адвокат Конте упрекна белгийските затвори в претъпканост и " незадоволителни и остарели " пространства. Според юриста италианските съдии са разрешили на господин Козолино да остане вкъщи, защото той има сърдечни проблеми, а Конте не има вяра, че в белгийския затвор той ще получи подобаващи грижи.

Адвокатът се базира на отчет на Съвета на Европа от 2022 година, в който се акцентира " пренаселеността " и " очевидно незадоволителните " здравни услуги в четири белгийски пандиза, четири години откакто органът прикани Белгия да усъвършенства изискванията в пандизите си, изключително в интервалите, когато личният състав на пандизите стачкува.

Но Алберто Алемано, професор по право на Европейски Съюз в HEC Paris, отхвърли изказванията на Конте като " измислени ". Той го упрекна, че " употребява здравословното положение на Козолино, с цел да опетни по някакъв метод... едно доста мъчно следствие, касаещо цяла Европа ", потвърждавайки, че това е тактичност на закъснение. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР