Кучето-водач с изкуствен интелект, разработен от Северозападния политехнически университет в

...
Кучето-водач с изкуствен интелект, разработен от Северозападния политехнически университет в
Коментари Харесай

Кучета-водачи с AI скоро ще станат реалност


Кучето-водач с изкуствен интелект, създаден от Северозападния политехнически университет в Китай (снимка: China Focus / X)

Изкуственият разсъдък скоро ще влезе в нова роля, помагайки на хората със зрителни проблеми. Според изс ледователи , кучетата водачи с AI благоприятни условия може да станат действителност в близка вероятност.

Учени от Северозападния политехнически университет в Китай направиха голям пробив в подпомагането на 17 милиона хора с повредено зрение в страната, заяви China Daily. Разработката на куче-водач с изкуствен интелект, употребяващо AI езиков модел, дава обещание усъвършенствана навигация и придружаване.

Това AI куче-водач преодолява рестриктивните мерки на предходните електронни навигационни средства. За разлика от „ студените машини ”, програмирани за характерни задания, AI спътникът може да схваща човешки указания и даже да взе участие в диалог.

Способността на AI кучето за навигиране в среди като улици, асансьори и закрити пространства съставлява забележителна поддръжка за ежедневните действия на хората с повредено зрение.

„ Умните кучета-водачи, употребяващи езиков модел, могат да предложат по-удобна и безвредна навигация [на хората с повредено зрение], дейно подобрявайки качеството им на живот ”, споделя Сун Же, доцент в университета. Традиционните кучета-водачи, въпреки и изключителни, са скъпи за образование и лимитирани като наличност.

Кучета-водачи с изкуствен интелект ще окажат скъпа помощ на хората със зрителни проблеми (снимка: China Focus / X)

Изследователският екип към момента е в ранен стадий на разработка на AI кучето, само че резултатите досега показват, че концепцията е осъществима. Това взаимно изпитание сред университета и Изследователския институт за изкуствен интелект на China Telecom има капацитет да промени метода, по който хората с повредено зрение направляват.

Въпреки че остават редица провокации пред необятното внедряване на AI технологията, откривателите са твърдо ангажирани с нейното по-нататъшно развиване. Тяхната отдаденост скоро може да се обезпечи усъвършенствано качество на живот и по-голяма самостоятелност за милиони хора по света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР