Кучешкото ръмжене е форма на комуникация. Кучето не е в

...
Кучешкото ръмжене е форма на комуникация. Кучето не е в
Коментари Харесай

Защо кучето ръмжи?

Кучешкото ръмжене е форма на връзка. Кучето не е в положение да ви каже с думи, когато е нещастно или нещо го тормози.

За това множеството четириноги употребяват най-вече езика на тялото на кучетата, с цел да поддържат връзка с вас. Ако не сте в положение да разчетете знаците, които ви дават, те могат да стартират да ръмжат, с цел да ви уведомят, че нещо ги тревожи.

Защо кучето ръмжи? Кучетата ръмжат по доста аргументи. Обикновено хората свързват ръмженето им с експанзия при кучетата, което не е надалеч от истината.

Това постоянно е предизвестие от страна на четириногите, с което ти споделят: Стой надалеч или ще те ухапя! Разбира се, ръмженето при нападателно държание няма по какъв начин да се обърка и поради позата, която кучето е заело.

Обикновено в такива случаи то те гледа втренчено, озъбва се и е готово да те нападне. Някои кучета ръмжат, когато играят. В този случай обаче ръмженето не значи безусловно експанзия.

Ето най-честите аргументи за ръмжене при кучето и по какъв начин да тълкуваме това им държание:

Страх

 Кучето, което ръмжи, демонстрира зъбите си

Кучетата постоянно ръмжат, когато се опасяват и ръмжейки се пробват да се защитят от заплаха. Когато чужд се приближи, страхливото куче може да стартира да ръмжи. Това е методът му да каже: Отдръпни се!

Агресия на притежанието

Някои кучета ръмжат, с цел да предупредят, че са подготвени на всичко да запазят притежанията си, като купа с кучешка храна, играчка или кокал. Когато някой се приближи до тях, до момента в който ядат, това е методът им общително да го предупредят: Това е мое, а аз не споделям!

Не е изключено да става дума и за експанзия на кучето към стопаните си или към непознати хора. Така то показва превъзходството си над тях.

Териториална отбрана

Понякога кучетата ръмжат, когато усещат нуждата да защитят своята територия. Когато кучето види чужд, ръмженето в този случай значи: Хей, ти не принадлежиш на това място, и аз съм тук, с цел да защитя притежателите си и парцела!

Болка

Ръмженето може да възникне и заради болежка от пострадване или кучешко заболяване. Обикновено в такива случаи кучетата се усещат мощно комплицирани и търсят метод да кажат на стопанина си, че се нуждаят от помощ.

Игра

 Кучето може да ръмжи по време на игра

Може би сте забелязали, че кучето ви ръмжи по време на игра. Това може да ви наподобява необичайно, само че просто е знак за това, че домашният ви любим се забавлява. Вашето куче може даже да се пробва да ви каже, че желае да продължите да играете.

В такива случаи обаче тялото му е леко приведено напред и то маха предостатъчно с опашка – още един забележим симптом, че не е нападателно.

Важно е притежателите на кучета да обръщат внимание на ръмженето, без значение от типа му.

Това ясно приказва, че вашият домакински любим се пробва да ви каже нещо, тъй че слушайте! Запознаването с неповторимия глас и езика на тялото на кучето ви също ще ви помогне да си преведете неговото ръмжене в известие, на което можете да отговорите.

Добре е също да можете да различавате степента на експанзия, единствено по този начин може да съумеете да се справите с куче, което е готово да нападне.

Въпреки всичко, бъдете внимателни и не се излагайте на заплаха, изключително в случай че животното не е ваше. В случай на експанзия от негова страна, по-добре спрете на едно място и прекратете контакта с очи.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР