Куче влачи, диря няма... Поговорката, идваща от дълбините на времето,

...
Куче влачи, диря няма... Поговорката, идваща от дълбините на времето,
Коментари Харесай

Куче влачи, диря няма...

Куче влачи, следа няма... Поговорката, идваща от дълбините на времето, все по-отчетливо звучи в днешно време. Примери - безчет! Преди дни стана ясно, че Административният съд в София-град е назначил нова съдебно-техническа експертиза, с която да бъдат оценени протоколите от всички 1639 изборни секции в столицата. Иии, внимание! 15 от флашките с резултатите от тестваните секции не са открити. Още по-парадоксално звучи признанието на ЦИК, че ги съхранява в мазе. Забележете - публична информация, касаеща съдбините на всички нас и на страната - натикана в избата! Вещите лица пък са открили, че флашките, които съхраняват изборните резултат, нямат дипломиран електронен подпис  и резултатите могат да се манипулират след вкарването на данни. В над 90% от протоколите пък има разминаване в подадените и регистрирани данни.

Мила родна картинка!

И всички пътища към съмнителните резултатите освен в София, а и от всички избори, водят към...ЦИК. Експерти със съмнителна подготвеност, възходяща роля на доставчика на машините за гласоподаване в обезпечаването на софтуера, политическа интервенция и лимитирани благоприятни условия на комисията да извърши инспекции за интегритета на вота са факторите, които увеличават  опциите за операция на резултатите от вотовете...И да, подозренията за това не са от през днешния ден или през вчерашния ден, те са от години. Всичко помним съвсем половин милион недействителни бюлетини и неглижирането на сигнали и тъжби за изборни далавери, за които ЦИК се прави на умряла лисица.
Да напомним, че съставът на актуалната ЦИК е назначен през май 2021 година и включва 15 членове. Хората в нея са определени при съблюдаване на условието да се резервира съотношението сред парламентарно показаните партии и обединения посредством потребление на метода на най-големия излишък, отразяващ резултатите от парламентарните избори. ЦИК е  непрекъснато настоящ орган с петгодишен мандат, който не се приключва при смяна на партийното посланичество в Народно събрание.
През предходната година комисията провежда провеждането на парламентарните избори през април и локалните в два тура в края на октомври и началото на ноември.

Открехване на завесата
 
Любопитен разбор на работата на ЦИК през предходната година прави Институтът за развиване на обществената среда. Неговите специалисти са прегледали протоколите от общо 174 съвещанията на ЦИК от началото на годината доникъде на декември 2023 година От тях е видно, че при започване на съвещанията постоянно са участвали повече от половината членове т.е. кворумът е бил налице. От протоколите обаче не излиза наяве дали те са били при самото разкриване на съвещанието. Не може да се дефинира също в кой миг се включват всички вписани като участвали, нито в каква част от съвещанието са взели участие те. При откриването на съвещанията председателстващият показва брой на присъстващите, директно след което следва и първото гласоподаване като то най-често е за дневния ред.
В първото гласоподаване на едвам шест от прегледаните съвещания са се присъединили всички членове на ЦИК. Най-често в него са се включвали 10 души - т.е. в огромна част от съвещанията броят на присъствалите на първо гласоподаване е бил доста по-малък от записаните участвали членове на ЦИК. От данните в стенограмите излиза наяве, че присъединяване в съвещанията са взимали приблизително по 13 от членовете на Комисията.

Цари цялостна индиферентност
 
Общият брой отсъствия на членовете на Комисията за 2023 година е 287. Според обществената информация Георги Баханов от ГЕРБ е отсъствал от най-вече съвещания - 36. С минимум отсъствия е Емил Войнов от Българска социалистическа партия - единствено 6 и то по уважителни аргументи заради потребление на годишен отпуск или по болест. Неучастието в съвещания не се отразява върху възнагражденията на членовете на комисията. Съгласно подадените от тях заявления към Регистъра на лица, заемащи висши обществени длъжности, бюджетът на ЦИК за хонорари на нейните членове е възлизал на към 1.8 млн. лева
Прегледът на протоколи от 2023 година демонстрира, че междинната дълготрайност на съвещанията на ЦИК е 3 часа и 35 минути, измерени според посочения в стенограмата начален и краен час на съвещанието. Експертите обръщат внимание, че продължителността включва и всички спирания на работата  за почивки, които могат да бъдат и по няколко часа. А има и съвещания на ЦИК, които са в границите на минути. Така да вземем за пример най-краткото съвещание на ЦИК за 2023 година е от 8-и април. То е траяло едвам 4 минути и е било свикано за отстраняването на техническа неточност.

Как работи изборната комисия /> Решенията на ЦИК се взимат с очевидно гласоподаване " за " или " срещу ". Предложението се счита за признато, в случай че за него са дали своят вот не по-малко от 2/3 от присъстващите членове, което единствено по себе си е причина за политически диктат. В ЦИК ГЕРБ има четирима представители, по трима имат Има Такъв Народ и Българска социалистическа партия, по двама - Демократична България и Движение за права и свободи и един представител на ДИзправи се! Мутри вън! ".
 В извършените 174 съвещания, членовете на ЦИК са дали своят вот 4 504 пъти. Преобладаващата част от тях - 3161 или 70,2% са били за така наречен " протоколни " решения. Те не се афишират на уеб страницата на ЦИК и на практика нямат обществен темперамент. Такива да вземем за пример са свързани с писане на писма до разнообразни институции, отговори на запитвания от жители, установяване на възнаграждения по цивилен контракти, одобрение на транспортни и дневни разноски при командировки, основаване на нови секции на страницата на ЦИК и други Те нямат директно отношение към организацията на изборния развой, заради което с тях би следвало да се занимава администрацията на комисията. Въпросите с това дали числеността и структурата й са задоволителни, или са нужни промени в Правилника за организация на активността на ЦИК и на нейната администрация, са повдигани неведнъж от изборни специалисти. Видно от гласуванията на комисията през годината, които преобладаващо са по организационни въпроси, и тази ЦИК не е основала нужния административен потенциал, който да подкрепя работата й, макар че самите й членове  са признавали потребността от това.

Проблемите са хронични

Прегледът на работата на ЦИК обрисува хронични проблеми в нея. Необходими са повишение на прозрачността на решенията на комисията, информация за активността й в работните групи, в случай че са образувани такива, както и действително функционираща администрация към нея.
Това би трябвало да залегне и в основата на всички следващи диспути за състава, числеността и метода на конституиране на ЦИК, както и за гарантиране на безпристрастността на нейните решения, предлагат специалистите.
Има и " протоколни решения ", които засягат значими тематики като държавните средства за участниците в предизборните акции. Това са така наречен медийни пакети, които ЦИК разпределя към разнообразни снабдители на медийни услуги, подписали контракти за лъчение на платена реклама с партии и претенденти. Така, зад " протоколните " решения остава скрита информацията по отношение на разпределението на средствата за пакети. Експертите от Института за развиване на обществената среда са посочвали неведнъж този проблем, който може да бъде решен със основаването на обществен указател с информация за разходването на бюджета за медийни пакети. Въпреки че комисията е разглеждала това предложение, все още тя не планува основаването на сходен указател.
Дълги години, в несъгласие с условията на Изборния кодекс, комисията не е основала обучително звено, отговарящо за организацията и провеждането на образованията на членовете на изборните комисии, сочи още анализът.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР