Кубинският президент Раул Кастро ще отстъпи поста си през април

...
Кубинският президент Раул Кастро ще отстъпи поста си през април
Коментари Харесай

Раул Кастро ще отстъпи президентския пост в Куба през април

Кубинският президент Раул Кастро ще отстъпи поста си през април 2018 година, заяви Народното събрание, откакто гласоподава отсрочване с два месеца на изборите за негов правоприемник, съобщи Франс прес.

Гласуването в Народното събрание за Държавен съвет, който на собствен ред има задачата да избере новия началник на Куба, е планувано за 19 април, оповестиха държавните медии.

Отлагането на вота от февруари за април се наложи поради отлагането на тазгодишните локални избори (първи стадий от общите избори 2017-2018 г.) заради прекосяването през септември на урагана Ирма, опустошил забележителна част от острова.
Местните избори от ноември-декември ще бъдат последвани от избирането на към 600 депутати в Националното заседание, които след това ще изберат Държавния съвет.

Президент на Куба от 2008 година след две години като краткотрайно изпълняващ длъжността, 86-годишният Раул Кастро към този момент разгласи, че няма да се кандидатира за нов мандат и ще отстъпи мястото на началник от новото потомство.

Оттеглянето му ще постави завършек на 60-годишното ръководство на братята Кастро. Раул обаче ще остане водач на всемогъщата Кубинска комунистическа партия до идващия конгрес, плануван за 2021 година, когато той ще е на 90 години.

Очаква се правоприемник на Раул Кастро на президентския пост да стане 57-годишният Мигел Диас-Канел, вицепрезидент и втори човек в ръководството, показва Франс прес.

Агенцията отбелязва, че в случай че бъде определен, инженерът, роден след революцията, ще има тежката задача да наложи престижа си, да укрепи достиженията на революцията и да продължи замисления от Раул Кастро стопански преход.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР