Куба може да внася захар заради най-лошата реколта от 1900

...
Куба може да внася захар заради най-лошата реколта от 1900
Коментари Харесай

Куба може да внася захар заради най-лошата реколта от 1900 г. насам

Куба може да внася захар поради най-лошата годишна продукция от 1900 година насам
Реколтата от захар в Куба понижава до най-ниския си размер от 1900 година насам, принуждавайки държавното управление да внася и оказвайки все по-голям напън върху локалното
произвеждане на ром, безалкохолни питиета
и медикаменти, съгласно публични отчети, двама икономисти и източник от промишлеността за ром, съобщи Българска телеграфна агенция.

Президентът Мигел Диас-Канел сподели в края на април, че държавната промишленост е произвела 71 % от плануваните 412 000 метрични тона, или малко по-малко от 300 000 метрични тона, и ще продължи производството и през май.
Куба е произвела 350 000 метрични тона през последната беритба
и до момента в който някои захарни фабрики остават отворени, добивите внезапно спадат през май с настъпването на горещо и влажно време,
съпроводено от летни дъждове.
„ Това значи, че ще би трябвало да внасяме. По-малко захар значи, че има по-малко сироп и алкохол за разнообразни промишлености и, несъмнено, ром “, разяснява кубинският икономист Омар Евърлини.
Управляваната от комунистите карибска
островна страна в миналото е била най-големият експортьор на захар в света и е произвела 8 милиона метрични тона
сурова захар през 1989 година,
преди разпадането на някогашния ѝ покровител, Съветския съюз, да провокира непрекъснат спад.  По думите на Евърлини държавните данни,
оповестени тази седмица,
демонстрират, че производството на алкохол на основата на захарна тръстика, употребен за разнообразни артикули от ром до фармацевтични артикули, е намаляло с повече от 50 % от 2019 година насам.
За това са съдействали също
строгите нови наказания на Съединени американски щати и пандемията от КОВИД-19, които подриха подвластните от импорт валутни доходи на страната и сложиха началото на изтощителна икономическа рецесия, която продължава и през днешния ден.
Кризата фрапантно понижи доставките на торове, гориво и други първични материали,
нужни за развъждане и прибиране на тръстика и аварийни елементи за мелници, опустошавайки реколтата. В исторически проект Куба е консумирала до 700 000 метрични тона захар
годишно и е изнасяла останалата част.
За разлика от фармацевтичния бранш и други промишлености, които могат да внасят първични материали на основата на захар, производителите на ром би трябвало да употребяват кубински съставки, с цел да поддържат идентичността на марката.
За производството на ром цените на алкохола
на вътрешния пазар са се повишили с 46 %, споделя добре прочут източник от промишлеността, поискал анонимност.
По думите му някои кубински мелници
са отворили за малко този сезон, единствено с цел да създават меласа, която може да се дестилира в алкохол за ром, и това в действителност е помогнало, само че не се приближава до решаването на казуса.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР