КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС,

...
КСНС обсъди перспективите за интегрирането на Западните Балкани в ЕС,
Коментари Харесай

След над 5 часа КСНС приключи: България обяви позицията си за Северна Македония

КСНС разиска вероятностите за консолидираното на Западните Балкани в Европейски Съюз, което е в стратегически интерес за България. Особено внимание бе обърнато на процеса на интеграция на северна Македония, който е в застой. Констатирано е, че страната-кандидат за Европейски Съюз не направи нужното за осъществяването на контракта, подписан преди 4 години с България, каза Румен Радев и цитира документи за връзките сред двете страни. Това съобщи президентът Румен Радев след днешното съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност по темата " Интегриране на Западните Балкани в Европейския съюз. Роля на Република България в разширението на Европейския съюз и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания ", съобщи кореспондент на Novini.bg.

" Преди 30 години България първа призна Северна Македония като новосъздадена страна и в никакъв случай не е отричала правото на жителите да се самоопределят въз основата на личното си схващане. Но България държи на цялостното пълноправие на македонските българи. Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, ескалира в обществени офанзиви против жители, заявили своята българска еднаквост. Не могат да бъдат предмет на договаряния правата на българските жители. Обединихме се, че е належащо възобновяване на доверието във всички области от съвместен интерес ", уточни Радев.

Членовете на КСНС означиха и постигнатото в преговорния развой, добави той и посочи, че КСНС препотвърди готовността на Албания за участие в Европейски Съюз.

Министерски съвет би трябвало да съблюдава условията на договореностите сред двете страни до момента. Даването на единодушие за участие на Македония да не се обвързва със периоди, а с реализиране на действителни резултати, в това число и с правата на македонските българи, посочи Радев и изиска от изпълнителната власт проект за деяние за решение на въпросите. 

" Изпълнителната власт да предприеме ограничения за създаване на кулоар № 8 със Северна Македония и Албания, Народно събрание да предложи на Северна Македония структуриране на взаимни парламентарни групи със Северна Македония ", сподели Радев и благодари за консенсуса на участниците в КСНС. 

" Това, което ни следва, изисква българските политици да имат единение във вижданията си и в дейностите си ", акцентира президентът.

Сред участниците съвещанието бяха ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателят Кирил Петков, представители на парламентарните групи, вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, министрите на вътрешните работи и на защитата Бойко Рашков и Стефан Янев, заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова, ръководителите на Държавна организация " Национална сигурност " и на Държавна организация " Разузнаване ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР