КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене

...
КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене
Коментари Харесай

Румен Радев за призива да свика КСНС: Първо искам да чуя мотивите на премиера

" КСНС е орган за подкрепяне на разговора и за търсене на общо решение в името на значими национални цели. Ако се търси необятен народен консенсус във връзка с Република Северна Македония, то подобен освен че има, само че той е и мощно изразен и би следвало ръководещите да са наясно с него. Ако задачата е подкрепяне на разговора в границите на самата коалиция и той е нарушен по някакви аргументи, то би трябвало ясно да се каже какви са аргументите за това. Има ли напредък в Република Северна Македония по контракта и има ли смяна в позициите на нашите европейски сътрудници? По този въпрос би трябвало да чуя първо министър-председателя ".

Така президентът Румен Радев разяснява апела на премиера Кирил Петков да свика Консултативен съвет по национална сигурност по тематиката за връзките с Република Северна Македония.

Президентът посочи, че колкото по-тясно ръководещите се придържат към формалната българска позиция, колкото по-дълбоко се вслушват в гласа на българите у нас и в Република Северна Македония, колкото по-отговорно се държим като член на Европейски Съюз, толкоз по-лесно ще им бъде в политиката и решенията по отношение на югозападната ни съседка.

" България има потребност от непоклатимост, само че и от бистрота и праволинейност в ръководството и се надявам този баланс да бъде обновен. Бъдете сигурни, че ще продължа да върша най-хубавото за България – да не отстъпвам нашата история и просвета, правата на македонските българи, да отстояваме полезностите на Европейски Съюз и да продължим да работим, тъй че братята ни в Република Северна Македония да получат гаранции за резистентен и необратим развой на интеграция и по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало. Най-сетне политиците там да създадат смелата стъпка, която да отвори вероятността за по този начин мечтаното участие в Европейски Съюз ", сподели още Радев.

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР