Крум Зарков, служебният министър на правосъдието коментира съдебната реформа у

...
Крум Зарков, служебният министър на правосъдието коментира съдебната реформа у
Коментари Харесай

Зарков: Темата за главния прокурор е твърде персонализирана

Крум Зарков, служебният министър на правораздаването разяснява правосъдната промяна у нас и поръчките на политическите партии за нея.
Прочетете още
По думите му тематиката за основния прокурор напълно не изчерпва правосъдната промяна. „ В българския политически живот въпросът за основния прокурор е персонализиран прекомерно ”, съобщи Зарков пред NovaNews.bg.

Той е безапелационен, че прокуратурата би трябвало да е част от правосъдната власт. „ Като такава основният прокурор би трябвало да се избира от Висшия правосъден съвет. Висш съдебен съвет носи своята отговорност за това, в това число и за процедурата по неговото премахване. Висш съдебен съвет обаче е мандатен орган ”, сподели служебният правосъден министър и добави: „ Не мисля, че избор на основния прокурор в Народното събрание е удачно решение. Напротив – това още повече ще политизира функционалността ”.

Мандатът на основния прокурор у нас е 7 години. Зарков съобщи, че концепцията на по-голямата му дълготрайност е да се издигне фигурата на обвинител номер едно на надпартийно равнище. Той посочи, че 7-годишният мандат е залегнал в Конституцията. " Преди да преминем към въпроса дали би трябвало да променяме Конституцията, аз държа решим въпроса с това дали би трябвало да я съблюдаваме ”, акцентира отрасловият минситър. Той съобщи, че депутатите от 47-ото Народно заседание с бездействието си са нарушили главния закон на страната, като не са избрали нови 11 члена на Висшия правосъден съвет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР