КРОСС/ В Руския културно-информационен център днес се събраха випускници на

...
КРОСС/ В Руския културно-информационен център днес се събраха випускници на
Коментари Харесай

РКИЦ събра питомците на международния детски дом Интердом

КРОСС/ В Руския културно-информационен център през днешния ден се събраха випускници на Ивановския международен детски дом (Интердом), който е единствения в света детски дом, отглеждал осиротелите деца на борците срещу фашизма от Германия, Австрия, България, Унгария, Гърция, Италия, Испания и други страни. Сиропиталището, основано по волята на руския народ, е отгледал децата на борците с диктаторските режими в страните от Африка и Латинска Америка, както и децата на доста прогресивни дейци от целия свят.



На вълнуващото събиране се събраха над 100 от някогашните питомци на сиропиталището от целия свят. Беше прожектиран и филм, който споделя за живота в Интердом в ония години. Присъстваха и членовете на Попечителския съвет на Интердом: Анатолий Карпов, Сергей Бабурин и Генадий Венглински.

Към гостите по време на откриването се обърна и българката Лора Иванова от Асоциацията на випускниците на Ивановския, която е израснала в Интердом, наред с доста други български деца.



„ Ние, българските деца, сме извънредно признателни за своето избавление на тази демонстрация на интернационална взаимност на съветския народ. ", съобщи пред присъстващите Лора Иванова. „ И ние в никакъв случай не би трябвало да забравяме за това ", добави тя. „ Българските деца изминаха дълъг път и доста от тях израстнаха през това време, станаха юноши. Затова аз желая да ви опиша за това по какъв начин ние живяхме и кои сме ние. Моята приятелка Победа Табакова, да вземем за пример, беше щерка на видния български мъдрец и политически активист Тодор Павлов, прочут с марксистките си убеждения и назначен за регент на 9 септември 1944 година. Ние всички получихме обучение в Съветския съюз, някои след това се върнаха в България и продължиха делото на своите родители. В детския дом по мое време живееха 54 българчета. Всички ние бяхме дребните полит-емигранти на България. ", заключи тя.



На фотографията Сергей Бабурин

Приветствие към присъстващите насочи и съветския народен представител Сергей Бабурин - член на Попечителския съвет на Интердом. " Където и да живеете в този момент по света, вие можете да разкажете на всички за съветската душа. Колко е отворена тя за дружба, за другарство, за съдействие и взаимопомощ. ", сподели Бабурин. " Човечеството е изправено пред прага на своето самоизтребление, поради екологичните проблеми, които си основава единствено. Дори нуклеарната заплаха към този момент не е на напред във времето като риск, колкото това, което се основава като заплаха от спора сред човечеството и природата. Ние би трябвало да сплотяваме народите, с цел да избегнем дружно тази рецесия. Всички вие, възпитаниците на Интердом, се явявате носители на това обединяване. ", заключи Бабурин. Той заяви още, че по концепция на президента Путин може бъде възобновен Интердом, който да продължи активността на тогавашния Ивановския международен детски дом.



Създаването на Ивановския международен детски дом за времето си е било демонстрация на интернационализма и положителната воля на руските жители във връзка с осиротелите деца на борците антифашисти. През своята седемдесетгодишна история ученици на детския дом са били деца от над 90 страни по цялото земно кълбо.

Гостите разгледаха и изложбата " Пътят към успеха: исторически източници описват ", която е подредена в залите на РКИЦ и е отдадена на освобождението на Източна Европа от фашизма.



Феновете на шаха получиха, несъмнено, и подпис от многократния международен първенец по шах Анатолий Карпов.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР