Кризата заради Ерусалим се ожесточава. В окупираните от Израел палестински

...
Кризата заради Ерусалим се ожесточава. В окупираните от Израел палестински
Коментари Харесай

Конфликтът в Ерусалим се задълбочава

Кризата поради Ерусалим се ожесточава. В окупираните от Израел палестински територии се води същинска улична война, с жертви и десетки ранени.

Не стихват и митингите измежду мюсюлманите, както и острите мнения по целия свят за решението на Доналд Тръмп да разгласи Ерусалим за столица на Израел.

Жертвите по последна информация са 4, ранените са близо 300, оповестиха палестинските здравни управляващи. Нощта също беше напрегната.

Ракети летяха от Газа към израелската територия, в отговор израелските самолети нанесоха удари по цели на „ Хамас”. Вследствие на въздушните удари двама души са починали.

Днешният ден мина още веднъж под знака на гнева. Размирици по улиците на Ерусалим, Западния бряг и Газа.

Специалните пратеници на bTV Петър Нанев и операторът Красимир Първанов прекараха целия ден на Западния бряг и по-специално във Витлеем.

Бунтът на палестинците не завършва с вчерашния им Ден на гнева. Борбата ще е дълга, а войната наближава. Така локалните посрещнаха екипа ни в един от най-размирните градове на западния бряг – Витлеем.

Главна улица е превърната във фронтова линия. От едната страна са израелските управляващи.

От другата страна е по-опасно. Млади мъже и даже момчета хвърлят камъни и коктейли „ Молотов” по израелците.

В отговор на камъните, хвърлени по тях, израелските управляващи отвърнаха със стотици гранати със сълзотворен газ и гумени патрони.

Палестинец беседва с bTV, само че отхвърли да се показа и се маскира преди изявлението, с цел да не бъде разпознат и арестуван от израелските служби. Казва, че мотивацията му да е на улицата идва от сърцето.

– Ядрото на казуса наподобява по този начин – Ерусалим е столица на Палестина, а не на Израел.

– Възможно ли е, вярваш ли, че един ден палестинци и израелци ще живеят в мир?

– Те са ни зложелател, а и те ни третират като подобен.

Действията на палестинските стачкуващи са изцяло оправдани, споделя ни Наим Ашхаб, някогашен член на Организацията за избавление на Палестина. Свидетел е на три столетия в района – английският мандат, Йорданското наличие и израелския спор.

„ Ако има окупация, имаш право да се съпротивляваш по всевъзможен начин и това не е измислено от нас. Тези деца и млади мъже на улицата, разбирам ги. Ако бях на тяхната възраст, щях да върша същото”, сподели Наим Ашхаб.

Бесен е на Съединените щати – съгласно него Тръмп е нарушил интернационалните закони и контракти с решението си за Ерусалим.

Само на километър от мястото на конфликти сред палестинци и израелска войска, се намира едно от най-светите места за християните – мястото, където Иисус Христос е роден, свято за милиони по света.

А през днешния ден Витлеем наподобява по този начин – борба сред палестинци и израелци и Витлеем, разграничен от останалия свят от голяма бетонна стена.

Утре следва репортаж с гледната точка и на израелците.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР