Кризата с тока и газа и високите им цени се

...
Кризата с тока и газа и високите им цени се
Коментари Харесай

Ще може ли ЕС да овладее цените на енергията след пълното спиране на Северен поток 1?

Кризата с тока и газа и високите им цени се трансформира в главен проблем пред чешкото председателство на Европейския съюз. Появи се концепция за таван на цените на газа, който се употребява за произвеждане на ток Всичко това - на фона на отхвърли на Русия да възвърне газоподаването по " Северен поток 1 " от през днешния ден.

Пълното прекъсване на газоподаването по тръбата в Брюксел виждат като последица от няколко решения - първото е, че страните от Г-7 са подготвени да сложат таван на цените на съветски нефт от 5 декември, когато в действие влизат и европейските наказания против Русия.

Вчера ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели в родната си Германия, че Европа би трябвало да наложи таван на цената на газа, който получава по " Северен поток 1 " , което би означавало и таван на цената на електрическата енергия. Досега имаше различия измежду европейските страни за това, само че след изказването на фон дер Лайен явно Берлин към този момент е податлив да обмисли такова решение.

В отговор на тези известия от Запада Русия разгласи, че стопира газа по " Северен поток ". Европейските министри на енергетиката ще се съберат в Брюксел идващия петък , с цел да решат какво става с цените на електрическата енергия - въпрос който тревожи целия Европейски Съюз.

Европейската комисия споделя, че цените на тока са исторически високи и не планува да се намалят най-малко до 2024-2025 година Появиха се и рецензии към фон дер Лайен от ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Той разяснява, че Европейска комисия не работи задоволително дълго, не предлага рекомендации към европейските страна, които още през март помолиха за съответни рекомендации.



Чернова на документ, изтекла в медиите, която Европейска комисия евентуално ще разиска идната седмица, предлага няколко ограничения, които би трябвало да бъдат въведени по едно и също време, с цел да има резултат върху цените на тока. Една от тях е понижаване на потреблението на ток - предлагането е да се пести повече във всички вероятни форми - понижаване на осветлението в публичните здания и икономисване в семействата, доколкото това е допустимо. Идеята идва на фона на проекта за непринудено понижаване на потреблението на газ с 15%

Еврокомисията обмисля и тласъци за промишлеността, за семействата и всички, които са склонни по някакъв метод да пестят сила. Друга концепция е всяка страна да откри метод сама да подтиква семействата си, третото предложение е налагане таван на цените на електрическа енергия, която се създава от АЕЦ и възобновими източници .

Вижте още в директното включване

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР