Кризата с правителството в Шри Ланка и липсата на гориво

...
Кризата с правителството в Шри Ланка и липсата на гориво
Коментари Харесай

Луксът да работиш и да си сит: Кризата в Шри Ланка достига ново равнище

Кризата с държавното управление в Шри Ланка и неналичието на гориво несъмнено спомогнаха за задълбочаването на проблемите и в стопански аспект. Инфлацията непрекъснато пораства, а неналичието на съществени запаси, докара до всеобщ апетит измежду популацията.

Последни ресурси ориз

Високата раждаемост в региона довежда до един главен проблем - по какъв начин да изхранват локалните децата си. Една от локалните споделя пред  колко е мъчно да откри издръжка на трите си деца и внучето си. Мъжът ѝ ги е напуснал след газова детонация в кухнята им, при която дамата е потърпевша.

Тя няма непрекъсната работа и се пробва да изхранва фамилията, като работи на разнообразни места против отплата. Милиони фамилии в Шри Ланка не могат да си разрешат даже съществени храни като ориз.

" Риба и месо към този момент не можем да си позволим ", споделя Нланти Гунасекера.

" Това са последните ни ресурси от скотски белтъци за фамилията. Риба и месо към този момент не можем да си позволим ", споделя 49-годишната жена.

Sri Lanka cabinet approves downgrade to 'low income country'
— Reuters (@Reuters)
Джамадж Рупавати, която преди кризата е имала личен щанд за плодове в Коломбо, с който тя, мъжът ѝ и техният наследник са преживявали някак, споделя по какъв начин към този момент няма работа за тях. Дотук се е стигнали поради дългите локдауни в резултат COVID пандемията. W сегашната икономическа рецесия тя няма пари, с цел да отвори още веднъж щанда си.

Чаша чай и две бисквити дневно

Това е дневната дажба на брачна половинка на Джамадж Рупавати.  Над една четвърт от 22-милионното население на островната страна няма задоволително средства, с цел да се изхранва пълноценно.

68-годишната Манел Пеирис има сърдечно заболяване и всеки ден приема избрани лекарства, които преди този момент е получавала за три месеца напред от болничното заведение. " Сега би трябвало да си ги закупувам от аптеката. За един месец медикаментите ми костват 3400 рупии, които не мога да заделям. Затова си закупувам единствено за седмица напред. Налага се мъжът ми постоянно да взима заеми или да желае задатък ", споделя дамата.

Токът и водата също са разкош за доста локални.

" Имаме вода у дома, само че към този момент не можем да плащаме сметките си за вода и ток поради скъпата храна ", споделя 31-годишният водач на рикша Сивараджа Сандживан.

53-годишната Прияни Дамика продава накълцани листа от бетелов орех за дъвчене. " Стана доста мъчно да работиш ", споделя тя. Цената на орехите се е утроила, а листата на това растение са поскъпнали даже 8 пъти, оплаква се тя.

Нормална последица от тези събития е и възходяща битова престъпност, която доближи своя връх в Шри Ланка.

След като крадци са отмъкнали газовия им котлон дружно с газовата бутилка, 62-годишният Видиатипатидж Нихал и фамилията му би трябвало да си готвят с дърва. Заради дефицита на газ обаче дървата за огрев са поскъпнали доста.

No kerosene, no food, Sri Lanka's fishermen say
— Reuters (@Reuters)
В такива времена е изцяло обикновено жителите да се извърнат към държата, само че тя също е в застой поради нестабилната власт и промяната на президента през юли месец.

Заради високата инфлация военнослужещите даже към този момент не могат да се устоят от пенсията си на ветерани.

Помощ от страната не се чака. МВФ приготвя стратегия за подкрепяне на нуждаещи се на стойност 2,9 милиарда щатски $. Но съгласно представителя на фонда това е " единствено началото по един доста дълъг път, който Шри Ланка би трябвало да извърви, с цел да излезе от рецесията ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР