Кризата, която COVID-19 донесе, вече е преодоляна и забравена. Поне

...
Кризата, която COVID-19 донесе, вече е преодоляна и забравена. Поне
Коментари Харесай

Отчетите на публичните компании: Отвъд кризата, пред нова

Кризата, която COVID-19 донесе, към този момент е преодоляна и забравена. Поне това демонстрират консолидираните доклади на най-големите обществени компании за 2021 година, които те разгласиха през последните дни. Почти всички сдружения на борсата осъществят доходи, по-високи по отношение на 2019 година, която като предкризисна година в тази ситуация дава по-добра база за съпоставяне по отношение на 2020 година

Макар да са дребна извадка от целия корпоративен бранш, обществените компании дават някаква насочна точка за посоката, в която се е развивал бизнесът през предходната година. За страдание публикуването на докладите съответства с началото на съветската инвазия в Украйна, която няма по какъв начин да не се отрази и на световната стопанска система. Тоест мотивите за наслада от докладите може да са къси. Освен това повишеният геополитически риск се трансферира и на борсата в София и по този начин ограничи позитивните резултати от положителните финансови резултати върху представянето на акциите.

Най-голямата обществена компания по доходи - " Софарма ", продължава да пораства стабилно, като с изключение на рекордни доходи осъществя и исторически най-високата си облага. Фармацевтичната компания има огромна експозиция към съветските и украински пазари - 40% от продажбите й са към Русия, Украйна и Беларус. Според главния й акционер и изпълнителен шеф Огнян Донев сега е рано за прогнози какво ще се случи, само че даже и при най-лошите сюжети, в които трите основни пазара са затворени за компанията цялата година, това няма да я събори стопански (интервю с него ).

В индустриалния бранш и машиностроенето стабилен растеж на приходите има при " Монбат ", " Неохим " и " Алкомет ". Това са и трите компании, които са най-силно подвластни от цените на суровините. Ръстът в цените на алуминия е причина за покачването на приходите при производителя на алуминиеви произведения " Алкомет ", като загубата се дължи на по-високи лихвени разноски. Производителят на батерии " Монбат " също показва като причина за растежа повишаването на оловото наред с икономическото възобновяване и нараснало търсене на акумулатори. Компанията има и цех за преработване, който образува над 30% от общите доходи.
Реклама
Истински взрив в резултатите още в края на януари регистрира производителят на торове " Неохим ". Въпреки мощната му взаимозависимост от поскъпващия природен газ, скока на цената на създаваните от него торове компенсира изцяло. Оттогава това се придвижи и в цените на акциите му, които единствено за 3 месеца нарастнаха с над 70%, а за година са нагоре с 31%. Логично икономическото възобновяване през предходната година се е отразило сносно и на машиностроителните компании " М+С хидравлик " и " Хидравлични детайли и системи ", които са част от групата на " Стара планина холд ". Подобно е въздействието и върху производителя на радиатори " Корадо България ", който дружно с производителя на проводници ЕМКА печели мощно и от растежа на имотния пазар.
Автор: Капитал Зърнен взрив
Аналогично раздвижване има и при представителите на зърнения бранш на фондовата борса " Агрия груп холд " и " БГ агро ". Добрата годишна продукция и високите цени през предходната година са се отразили на приходите и облагите на двете компании. Кризата с Украйна обаче може тотално да преначертае проектите им за тази. Въпреки че пшеницата доближи рекордни цени, към момента няма доста изясненост по какъв начин ще се развива пазарът, ще има ли изкупуване на зърно от страната, както и дали ще бъде неразрешен износът. Засега вложителите правят оценка по-скоро позитивно бъдещото развиване, в случай че се съди по цените на акциите на " Агрия ". След прочут спад няколко дни във вторник те нарастнаха с над 4.5%, а за последните 12 месеца са донесли рентабилност близо 150%. При " БГ агро " представянето на акцията е непретенциозно - 47%, като съществена част от тях пристигна във вторник. Компанията като цяло е много по-ниско ликвидна и не се радва на огромен инвеститорски интерес. " Агрия " е и най-голямата и доходна компания, като измества любимците на вложителите " Телелинк БС " и " Алтерко ", при които макар положителните резултати има леко засищане и изстудяване от страна на инвеститорския интерес.

В хранителната промишленост е и " Градус ", която обаче е една от дребното компании, чиито доходи през 2021 година са към момента малко под тези от 2019 година Спрямо 2020 обаче има покачване от 10%. При облагата обаче производителят на пилешко месо и произведения се показва по-добре, като към този момент е над равнищата си от 2019 година От отчета за активността излиза наяве, че спад има единствено в сегмента на зърна и съставни елементи, които обаче не са неин главен бизнес.
Туризмът на засегнатите
Сред засегнатите от идната рецесия се обрисува да бъде курортният комплекс " Албена ". След като стартира да се съвзема от корона рецесията и покачва приходите си през 2021 година, в този момент се задават нови провокации поради войната в Украйна и глобите против Русия. Донякъде успокояващо за сдружението и вложителите в него е, че делът на съветските и украинските туристи е относително дребен, само че въпреки всичко е значим. С максимален дял от непознатите пазари са Германия и Румъния, а основен е и вътрешният. Със спадащи доходи през последните две години е строителната " Трейс груп " като резултат от по-малко държавни поръчки.
Реклама
Към момента никоя компания или анализатор не се наема да предвижда по какъв метод ще се отрази спорът в Украйна върху продажбите. Мениджъри и притежатели изчакват, а очакванията са да има бързо решение и развиване, както и стопанската система да избегне изпадане в криза. Ако това не се случи, чувството за излаз от рецесията ще е единствено за малко.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР