Криза за медицински сестри. Не достигат над 30 000, показват

...
Криза за медицински сестри. Не достигат над 30 000, показват
Коментари Харесай

Криза за медицински сестри: Ще стане ли професията защитена и привлекателна за младите?


Криза за медицински сестри. Не доближават над 30 000, демонстрират данните на асоциацията на експертите по здравни грижи.

В момента у нас на доктор се пада по-малко от една сестра. А приблизително в Европа те са повече от две на доктор. На остарелия континент на 1000 души население има 8 експерти по здравни грижи, а тук са на половина.

Средната възраст за сестрите във всички сфери у нас е 53 години. Около една трета са в пенсионна възраст.

След 22 години стаж като здравна сестра - Милена Арсенова сменя болничното заведение с ясла. В момента дава отговор за група от 20 деца.

„ Радваме се, когато ги учим да споделят да са положителни, да споделят извинявай, да споделят апелирам. И техните усмивки - това доста ни стимулира “, споделя Арсенова.

Милена е една от младите в специалността - повече от половината от сътрудниците й в столицата са над 70, съгласно информация, с която екипът ни разполага.

„ Като че ли демотивиращото възнаграждение кара младежите да не учат специалността “, споделя още дамата.

„ Засега нямаме проблем с личния състав, само че когато търсим да назначим нови - по-младите не желаят да работят с дребни деца, споделя Росица Василева, шеф на 35 детска ясла " Вълшебство ".



От Медицинския университет в София регистрират растеж на претендентите за сестри през последните 2 години.

„ Този апетит се дължи на незадоволителния брой на претенденти през миналите години. Както и заради обстоятелството, че част от нашите ученици след дипломиране не не престават работа по специалността, а намират реализация в други по-атрактивни специалности “, изясни проф. Каролина Любомирова, зам.-ректор в МУ-София.



Затова се предлага специалността да стане предпазена и да има тласъци.

„ Първите тласъци ще дойдат от това, че ще заплатим таксата за първия учебен срок на всички студенти по медицински грижи, тъй че тя да стане по-привлекателна за студентите “, сподели доцент Антон Тонев, здравна комисия към Народно събрание.

Според Тонев - това е допустимо да стане от следващата година. Обсъждат се и промени в режима на образование - първите две години да са доктрина, а в останалите да се акцентира на процедура, която обаче да е платена.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР