Криза в Хаити: Могат ли кенийските полицаи да победят бандите?

...
Кения обеща да ръководи многонационални сили за сигурност в Хаити
Коментари Харесай

Кения обеща да ръководи многонационални сили за сигурност в Хаити в отговор на призива на министър-председателя на карибската нация за помогнете за възстановяване на реда.

Хаити страда от гангстерско насилие от десетилетия, но настоящата вълна от бруталност ескалира след убийството през юли 2021 г. на президента Жовенел Моис.

Бандите са поели контрола над големи части от страната, провеждайки терор над жителите и убивайки стотици.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че е необходима "стабилна употреба на сила", за да се разоръжат бандите и да се възстанови редът.

Какво предложи Кения да направи?

Кения каза, че ще изпрати 1000 полицаи в Хаити.

Когато това беше за първи път предложен през юли, кенийските служители казаха, че служителите ще охраняват правителствени сгради и инфраструктура, но този план се промени, след като Кения изпрати мисия за установяване на фактите следващия месец.

страната сега иска да разположи сили за намеса, които да неутрализират въоръжените банди, да защитят цивилните и да осигурят мир, сигурност и ред.

Външният министър Алфред Мутуа каза пред BBC че неговата страна също би искала да помогне на Хаити да възстанови жизненоважна инфраструктура и да установи стабилно демократично правителство.

Нито една друга страна все още не е обещала публично да добави към 1000-те кенийци, но министърът каза, че Испания, Сенегал, Чили, Ямайка, Бахамските острови и Антигуа и Барбуда са също има вероятност да разположи персонал по сигурността.

Никой не може да бъде разположен, докато Съветът за сигурност на ООН не даде зелена светлина, но г-н Мутуа каза, че очаква силите да да бъде на място до началото на следващата година.

Какво ще открие кенийската полиция в Хаити?

Хаити преживява многостранна криза на сигурността и хуманитарна криза, която г-н Гутериш нарече „жив кошмар“.

Части от люлеещата се в планината крайбрежна столица Порт-о-Пренс - според някои оценки 80% - са или контролирани, или редовно тероризирани от тежко въоръжени банди.

В столицата, взети за заложници от брутални банди

Тези банди с имена на хаитянски креолски като „Kraze Barye“ (Разбивач на бариери) и „Gran Grif“ ( Big Claw), през последните две години са ограбвали, плячкосвали, изнудвали, отвличали, изнасилвали и убивали.

Въоръжени с автоматични оръжия, внесени контрабандно предимно от САЩ, членовете на бандата често превъзхождат с оръжия местната полиция, понякога изгаряйки превозните им средства и участъци.

Те контролират или редовно нападат главните пътища към и извън столицата.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР