Критиките на президента Радев по отношение на българската помощ за

...
Критиките на президента Радев по отношение на българската помощ за
Коментари Харесай

Партиите отговориха на критиките на Радев за военната помощ за Украйна

Критиките на президента Радев във връзка с българската помощ за войната в Украйна отекнаха с мнения в Народното събрание.

Преди парламентарния надзор министър председателят Николай Денков сподели, че единствената ни гаранция за сигурносте участието ни в НАТО и че като член би трябвало да си изпълняваме отговорностите. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов счита, че с изпращането на оръжия за Украйна не значи замесване във война.

От парламентарно представенте партии мнения направиха единствено " Възраждане " и Българска социалистическа партия, които от началото на спора са срещу изпращане на оръжия за Украйна.

България е парламентарна република и държавното управление следва стрикно решенията на Народно събрание, разяснява министър председателят. Според него войната е там, където е и има една единствена гаранция за отбрана на България - присъединяване ѝ в Северноатлантическия пакт.

" Когато някоя от страните е застрашена, когато има общо решение, България да бъде пълновръстен член ан намирането на това решение. Ние желаеме сега да гледаме по какъв начин бият някого до нас в профил и в това време, в случай че нас някой тръгне да ни бие, чакаме тези, които гледат, да ни защитят. Няма по какъв начин да стане, ние сме част от тази групова сигурност и би трябвало да си изпълняваме отговорностите ", съобщи Николай Денков.

Той добави, че служебното държавно управление също е изпращало военна помощ.

" Министър Тагарев няколко пъти към този момент изясни, че това, което приготвяме, е сходно на пакетите, които бяха изпратени от времето на служебното държавно управление, тъй че всичко това е една медийна офанзива, която няма нищо общо със същината ".

С ангажимента, че приказва от името на групата си,, че страната не се тласка към война. На среща през вчерашния ден със заместник-министъра на защитата на Украйна Бойко Борисов схванал, че още от първия ден на спора България изнася голямо количество оръжия за Украйна.

" Само че разликата сред индустриалната, комерсиална цена и доставката, е два пъти. Сиреч някой от самото начало изнася оръжия, а в това време някои комисионери лапат от 40 до 100% облага. Кой е забъркан в това? Който е управлявал. Който ръководи тези процеси в последните години. Тоест - служебните държавни управления? Служебни, постоянни ", разяснява Бойко Борисов.

, че президентът повтаря това, което от " Възраждане " приказват още от преди основаването на това правитеслтво:

" Че то ще има една единствена цел - да вкара България във войната и сега виждаме, че това се случва малко по малко ".

- Кои са стъпките?

Костадин Костадинов: Заявките от министъра на защитата Фьодор Тагаренко, както е прочут към този момент той, по тази причина, че би трябвало да се дават още и още оръжия на Украйна, по тази причина че се облекчава режима за даване на оръжия към този момент от страна на нашите компании от военно-промишления комплекс и по тази причина, че се прокрадват известия, че ще се изпращат хора в Украйна.

Лидерът на Българска социалистическа партия напомни позицията на партията, че даването на оръжия на Украйна е замесване на България във войната.

" Бяхме сигурни, че министър Тагарев ще предприеме всичко належащо, с цел да се даде всичко, което имаме и това, което още нямаме и не сме произвели. Изключтелно притеснително и изявлението му за подготовка за бойни медици и санитари - това е парадокс, в случай че изпращаме, това към този момент е жива мощ. Каквото и да изяснява като каже: " изпращаме медици и санитари " - това си е жива мощ, това към този момент си е непосредствено влизане във войната. Категорично срещу ", сподели Корнелия Нинова.

От Движение за права и свободи и " ИТН " отхвърлиха коментар.

По тематиката работиха: Десислава Маркова, Милена Кирова, Николай Минков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР