Критично ниските резултати от показват, че образованието ни се проваля

...
Критично ниските резултати от показват, че образованието ни се проваля
Коментари Харесай

Белобрадова: Образованието трябва да стане абсолютен приоритет

Критично ниските резултати от демонстрират, че образованието ни се проваля в огромната задача да приготви децата за действителния живот, разяснява депутатът Елисавета Белобрадова от „ Продължаваме Промяната – Демократична България “ /ПП-ДБ/ в ефира на „ БНР “.

„ Дефицитите на учениците ще се преодолеят след години работа и необятен консенсус за съществени промени, с които не се злоупотребява за политически цели. Нужно е всички да се съгласим, че ползата на децата и младежите на България е преди всичко. Българското обучение би трябвало да стане безспорен приоритет за българските деца да останат в България, да могат да работят за себе си и околните си, да са съответни на съвремието и да са удовлетворени от живота си “, посочи тя, добавяйки, че с сътрудниците си ще работи за качествени промени в Закона за предучилищното и учебното обучение , както и за.

Белобрадова счита, че програмата би трябвало да докара до консенсус за качествена работа с и приобщаване на най-малките деца . Тя уточни и положителни практики от Португалия и Германия, които биха били използвани и у нас. Конкретно португалският образец включва голяма промяна в ранното детско развиване, която оказва помощ на най-малките още в първите им 6 години да бъдат мислещи, възприемащи околната среда и владеещи непознати езици.

„ Българското обучение би трябвало да дава отговор на актуалните действителности, в които живее ученикът – с непрекъснато отклоняващо се внимание, с адаптиране на материала и включване на действителния живот вътре в образованието, с повече цифровизация, тъй че то да е съответно на метода, по който поддържат връзка хората сега. Ще са ни нужни няколко години, само че с финансовата поддръжка по Плана за възобновяване и резистентност ще тръгнем в вярната посока “, сподели още Белобрадова.

Реформата би трябвало да бъде безусловно цялостна и да засегне освен осъвременяването на образователните стратегии , само че и метода на преподавателите, които би трябвало да бъдат съответно подкрепени и подготвени в нови пълномощия, съобщи тя. Според Белобрадова би трябвало да се подобрят и педагогическите стратегии в университетите за подготовка на млади учители.

„ Програмите са централният детайл, в който като последна цел би трябвало да заложим уменията на децата. Проблем е, че образователните стратегии не са фокусирани в компетентностен модел, а в зубрене, наизустяване и решение на теоретични задания. Учебниците не подкрепят ученика в решаването, а изключително доста утежняват нещата с неразбираеми текстове, написани в тежък и научен жанр. Според мен като ръководител на Комисията по образованието и науката в нашето обучение няма частица, която да не е в тежест на българския възпитаник “ , заключи Белобрадова.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР