Критериите за избор на управителя и подуправителя на НЗОК да

...
Критериите за избор на управителя и подуправителя на НЗОК да
Коментари Харесай

Изравняват критериите за избор на подуправителя на НЗОК с тези на управителя

Критериите за избор на шефа и подуправителя на НЗОК да бъдат изравнени. Това планува смяна в Закона за здравното обезпечаване, импортирана от депутата от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов и депутата от ПП-ДБ доцент Васил Пандов.

Законопроектът урежда избора, критериите за номиниране и пълномощията на подуправителя на НЗОК. Според претекстовете към него, изборът на подуправителя на НЗОК от страна на Народното събрание преодолява слабостите на модела на еднолично предопределение на подуправителя от шефа без публичен спор и обществена инспекция на качествата на подуправителя.

Със законопроекта се уточняват пълномощията на подуправителя на НЗОК.

Налице са две хипотези на практикуване на пълномощията от подуправителя на НЗОК. В първата догадка, когато шефът не извършва своите пълномощия - неявяване, предварително преустановяване на мандата му, фактическа неспособност, подуправителят извършва в цялост пълномощията на шефа до завръщането му или избор на нов шеф. Във втората догадка при практикуване на пълномощията от страна на шефа на НЗОК, подуправителят има лични пълномощия “, се споделя още в претекстовете.

Подуправителят ще координира активността на непрекъснато настоящите комисии в централното ръководство на НЗОК и в РЗОК; ще координира взаимоотношението на НЗОК с представители на съсловните организации, пациентските организации, научните медицински сдружения и с други лица по въпроси, свързани с активността на НЗОК.

Вносителите акцентират, че подуправителят има балансираща функционалност в системата от органи на ръководство на НЗОК.

Народното събрание би трябвало да избере подуправител на НЗОК в период до два месеца от влизането в действие на този закон. Трудовото правно отношение с подуправителя на НЗОК, назначен по в този момент настоящия ред, се приключва от деня на избор на подуправител от Народното събрание.

Пълния текст на законопроекта може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР