Критериите за еврозоната трябва да бъдат изпълнени и няма нужда

...
Критериите за еврозоната трябва да бъдат изпълнени и няма нужда
Коментари Харесай

Няма да има гъвкавост за България в еврозоната, критериите трябва да се изпълнят

Критериите за еврозоната би трябвало да бъдат изпълнени и няма потребност от използване на " еластичност " за България.

Това съобщи еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони в изявление за БНР.

" Процесът се основава на правила. Има четири критерия, които би трябвало да бъдат изпълнени, с цел да се вкара еврото. Три от тях към този момент са изпълнени от България. През април ще забележим дали и последният аршин, който е обвързван с инфлацията, ще бъде затрупан. Струва ми се, че той е предизвикателство, тъй като инфлацията беше доста висока, само че към този момент се усеща успокояването й. Нека забележим какво ще ни кажат резултатите от инспекцията през април-май. Това ще ни даде отговора.

Този отговор ще е на въпроса " по кое време ", а не на " дали ". Защото на въпроса " дали " към този момент е даден доста явен отговор: България ще се причисли към еврозоната! И това е доста позитивно за страната ви ", съобщи комисарят.

На въпрос можем ли да разчитаме на известна еластичност даже и да не паснем напълно в критерия - при наклонност инфлацията да се движи надолу да получим зелена светлина, Джентилони отвърна:

" Не считам, че има нужда от " специфична еластичност ". Съществуващите критерии би трябвало да бъдат изпълнени. Това ще даде гаранция на всички страни, които към този момент членуват в еврозоната, че присъединението на България е било по разпоредбите. Съвсем скоро това ще бъде гаранция и за България.

Мисля, че нещата вървят тъкмо в вярната посока. Инфлацията понижава. Дали спадът ще бъде задоволителен, че България да извърши критерия до април-май - ще забележим. Спазването на всички правила е в полза на безусловно всички участници в договарянията. "

По думите му позитивно въпреки всичко е, че инфлацията в Европейски Съюз понижава. Това усилва покупателната дарба на семействата. Освен това е доста добра обстановката на пазара на труда. Безработицата е на рекордно ниско равнище. С други думи - имаме стопанска система, която пораства прекомерно постепенно, само че пък последователно излиза от инфлационната рецесия и поддържа високо ниво на претовареност. Безработицата даже продължава да спада. " В България обстановката е сходна, само че с по-добро равнище на растежа. Европа ще завърши годината с 0,6 на 100 растеж, до момента в който в България той се чака да е близо 2 %. Това е доста огромна разлика, която ще разреши на вашата страна по-бързо да навакса преднината на останалите членки на Европейския съюз по БВП на глава от популацията, т.е. по благосъстояние. "

По отношение на Шенген, комисарят съобщи поддръжка, макар че към този момент е ясно - не чакаме зелена светлина през декември.

" Имах няколко забавни срещи с представителите на властта и на централната банка. Мисля, че упованията за присъединение към Шенгенското пространство са оправдани. България е подготвена. Има основателни аргументи да се чака позитивно решение. Във всеки случай Европейската комисия поддържа изцяло тази молба.

Знаем, че към момента има друго мнение, което идва от една или две европейски страни. Мога обаче да кажа, че виждам доста силeн ангажимент освен от Комисията, само че и от страна на актуалното председателство на Съвета на Европейския съюз - испанското, както и на идващото - белгийското, да работят в посока за присъединението ви.

Наистина се надявам, че през идващите седмици тази вероятност може да се трансформира в действителност. Все още не се намираме на този стадий. В същото време разбирам, че българските управляващи поставят всички старания, с цел да убедят тези, които към момента се опълчват, в това, че България изцяло извършва условията за участие в Шенген. "

Санкциите против Русия поради войната й против Украйна би трябвало да продължат, а резултатът от тях ще тежи от ден на ден на съветската стопанска система, счита още  Джентилони.

Цялото изявление чуйте
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР