Критериите на НЗОК за лечение с нови терапии да бъдат

...
Критериите на НЗОК за лечение с нови терапии да бъдат
Коментари Харесай

Пациенти с автоимунни заболявания искат по-бърз достъп нови терапии |

Критериите на НЗОК за лекуване с нови лечения да бъдат одобрявани при започване на годината, с цел да стартира използването на новите лекарства, а не да се чака неустановен период, както е сега. Това е главното искане на Асоциацията на пациентите с автоимунни болести (АПАЗ) към фонда, оповестяват от пациентската организация.

От асоциацията настояват, че проблемите им се неглижират от години, макар изпратените десетки писма за среща с управлението на здравния фонд.

В края на предходната година е утвърдена нова терапия за анкилозиращ спондилит, която е вяра за доста пациенти, които не се повлияват от наличните досега лекарства. По предписание новите медикаменти би трябвало да са налични от идната календарна година. Такова е условието при при лекуването на сдържан до тежък деен серопозитивен ревматоиден артрит, деен ювенилен артрит, деен и напредващ псориатичен артрит и тежък и актвен анкилозиращ спондилит с антиревматични лекарствени артикули над 18 година в извънболничната помощ.

За утвърждението на условията обаче няма период и по тази причина всяка година се чака месеци наред да се гласоподават от Надзорния съвет на НЗОК, макар че медикаментите от дълго време са минали всички административни процедури, настояват от АПАЗ. 

„ Смятаме, че пациентите сме тези, които би трябвало да сме в центъра на здравната система и пътят ни до лекуване би трябвало да е структуриран тъй че на първо място да дава отговор на здравните ни потребности, а не на потребностите на администрацията “, коментира председателката на АПАЗ Анета Драганова.

Тя показва още, че процедурата за разпределяне на медикаментите е излишно усложнена и предизвиква на пациентите до спомагателни усложнения.

„ Пациентите имат лекуващ ревматолог, който ги следи, назначава съответната терапия, тъй че разкарването им единствено за официално административно утвърждение е безпричинно. Нека не забравяме, че тук приказваме за трудноподвижни хора, измежду които има такива с лимитирани финансови благоприятни условия, тъй като не работят на цялостен работен ден и болестта им изисква спомагателни разноски, тъй че за тях едно такова пътешестване е голямо предизвикателство. Пациенти са ми споделяли, че нямат пари за автобусен билет, с цел да отидат на комисия в огромния град и заради това се отхвърлят от нужното им лекуване “, разяснява още Драганова и добавя: „ Не е редно в XXI век, когато технологиите имат многочислени благоприятни условия, ние пациентите да сме буфер сред лечебни заведения, лекари, здравни институции, аптеки “, написа тя.

От пациентската организация упорстват НЗОК да вземе поради техните претенции и незабавно да провежда среща с тях.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР