Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти се нарича ретроспективната изложба с фотографии

...
Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти се нарича ретроспективната изложба с фотографии
Коментари Харесай

Малина Едрева: От една година подготвяме изложба на Кристо и Жан-Клод

" Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти " се назовава ретроспективната галерия с фотографии на Волфганг Фолц и куратор Матиас Коденберг, която ще бъде открита в Софийската градска художествена изложба на 8-ми септември. Тя ще остане в София до 7-ми ноември.

„ Докато в сърцето на Париж се осъществя последният план за двойката " Кристо и Жан-Клод ", ние взехме решение и от една година приготвяме такава стратегия, с цел да можем да доближим публиката в София и да срещнем творчеството на Жан-Клод в градските пространства, да създадем оптималното, с цел да разберем повече за това какви са били техните музи, по какъв начин са се осъществили плановете “, съобщи пред BGONAIR Малина Едрева – ръководител на Комисията по просвета в Столичния общински съвет.

По думите й това е един двумесечен план, който се осъществя в необятно партньорство – от Софийска градска художествена изложба, Националната художествена академия, Френският институт в България, „ Гьоте Институт “ и други

 



„ Това е необятно партньорство, което ще разреши на доста открити пространства из града ни и в изложбени зали да забележим ретроспективни изложения на двамата огромни създатели “, уточни Едрева.

За куратора Лъчезар Бояджиев изявата е с тематика „ Кристо и Жан-Клод – срещи без разлъка “, тъй като и след гибелта на двамата създатели имаме опция да се срещнем в доста необятна гледка с тяхното творчество.

Изложбата съдържа черно-бели и цветни фотоси от всекидневието на двамата създатели, само че също по този начин на внушителните им произведения.

„ Кристо и Жан-Клод съумяват да осъществят 24 плана през над 50-годишния си креативен път. Това са планове, които за момент трансформират света. Сякаш времето стопира и дружно с художниците можем да се пренесем в една позната, само че и друга, по-красива действителност.



През тези десетилетия представянето на изкуството им в България беше прекомерно фрагментарно и спорадично, в случай че изобщо се случваше. Едва през 2015 година с директното присъединяване на Кристо и със съдействието на неговия екип, в лицето на Владимир Явашев, във връзка 80-годишнината на актьора в Софийска градска художествена изложба бе показана изложбата Кристо и Жан-Клод: графики и обекти от 1963 до 2014 г. Това бе първата огромна галерия на двамата художници в България, а сбирката бе формирана персонално от Кристо. Посетителите имаха опцията да се срещнат с над 130 истински, номерирани отпечатъци и тиражни обекти на Кристо и Жан-Клод, както и с фотографии на техни произведения от Волфганг Фолц.

Изложбата Кристо и Жан-Клод. Живот=Творби=Проекти, от една страна, дава опция още веднъж да се срещнем с другите планове на артистите през десетилетията, а от друга, да влезем в ателието, където тече креативният развой по основаването: да забележим срещите с политици и граждани; да усетим концепциите и вдъхновението; вложената голяма сила и труд; търпението и упоритостта, с цел да бъдат изведени тези креативен видения до реализиране.



 

През 2020 година Кристо напусна този свят малко преди да навърши 85 години. Последният план, който неговият екип ще приключи, е Опакованата Триумфална арка в Париж. Идеята датира от 1961 година и се реализира през 2021 година След 60 години още една фантазия на Кристо ще стане действителност и всеки ще може да я види, въпреки и за малко – 16 дни от 18 септември до 3 октомври. Проект, който към момента можем да съпреживеем на място, въпреки и без създателя му.

Този жив обект, маркиращ края на пътя на Кристо и приключен в чест на международния артистичен тандем, въодушеви и нас да подготвим тази галерия с фотографии на Волфганг Фолц – създателя, който се трансформира в неотделима част от делото на Кристо и Жан-Клод “, оповестяват от Софийската градска художествена изложба.

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР