Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ Св. Климент Охридски“

...
Кристиана Атанасова завършва образованието си в СУ Св. Климент Охридски“
Коментари Харесай

Кристиана Атанасова: В Центъра за нуклеарна медицина в Софиямед усилията на целия екип са фокусирани върху грижата за пациента  

Кристиана Атанасова приключва образованието си в СУ „ Св. Климент Охридски “ с бакалавърска степен „ Ядрена химия “ през 2022 година През 2023 година придобива магистърска степен „ Ядрена химия “ във Факултета по химия и фармация.

Професионалната й активност започва през 2021 година, когато става част от екипа на „ Нуклеарна медицина “ в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

От октомври 2023 година е част от екипа на Центъра по ядрена медицина на УМБАЛ „ Софиямед “.

Г-жо Атанасова, какво e мястото на експерта по радиохимия в медицинския екип на Центъра по ядрена медицина?

Радиохимикът играе основна роля в ядрената медицина. Той може да бъде потребен като професионален академик и е належащо да ръководи лабораторията, в която се инжектира радиофармацевтикът 18F-FDG. 18F-FDG, наименуван още флуородезоксиглюкоза, се употребява като главно радиофармацевтично вещество в ПЕТ скенер проучванията в отделенията по ядрена медицина. Това вещество е аналог на глюкозата и се натрупва в тъканите, които я употребяват за сила. В раковите кафези, които имат по-висока метаболитна интензивност спрямо естествените кафези, се следи по-голямо струпване на радиофармацевтика, което се пресъздава благодарение на ПЕТ скенера. В актуалната лаборатория по ядрена медицина, радиохимикът е належащо да извършва избрани задания.

Лично аз като химик в Центъра по ядрена медицина в УМБАЛ,,Софиямед “ вземам участие в правенето на месечните графици с пациенти и сформирам ежемесечните поръчки за доставка на радиофармацевтика. Подготвям и върша всекидневен надзор на качеството и ревизирам редовността на извънредно модерната апаратурата, с която работим- инжектор IRIS. Ежедневно одобрявам доставката на радиофармацевтика и надлежно изготвям, одобрявам и ревизирам документите за качество на продукта. Координирам пациентите и реда, по който те се инжектират и изготвям самостоятелна доза за всеки според от тежестта на пациента.

Как се трансформираха във времето дилемите на тези експерти – науката напредва и се усъвършенства, навлизат нови високотехнологични способи, какво е новото и по-различното през последните 1-2 години?

За последните години, ядрената медицина напредва доста бързо, не престават да се развиват нови способи и технологии, които дават опция за по-точна диагностика и лекуване на пациентите, а химиците в региона не престават да развиват нови способи за синтез на радиофармацевтични съединения и да работят върху подобряването на процесите за произвеждане на радиологични сътрудници. Разработват се и се синтезират повече нови радиофармацевтици, които да имат по-висока специфика и сензитивност, ориентирани към тъкмо избрани тумори за диагностика и лекуване, като да вземем за пример 68Ga-PSMA за рак на простата.

Освен характерните познания в региона на нуклеарната химия - специалността, която сте приключила, несъмнено работата Ви изисква и медицински знания в някаква степен. На кого разчитате в тази тенденция?

Щастлива съм, че съм част от медицинския екип на Центъра по ядрена медицина, защото всички са изключителни експерти с дълготраен опит и знания и постоянно когато нуждая се, имам опцията да черпя познание от тях. Също по този начин разполагаме с направени логаритми за реакция при зародили незабавни случаи и обстановки, с които всички би трябвало да бъдат осведомени.

Като част от екипа, осъществяващ лечебна работа, търсите ли информация за резултата от лекуването, интересувате ли се от положението на пациентите?

Да, значимо е да бъдем дружелюбни и деликатни към положението на пациентите, като постоянно събираме и проучваме информация за техния прогрес и реагираме съответно на всевъзможни потребности или промени, които могат да зародят.

Каква е Вашата прогноза, по какъв начин ще се развива ядрената медицина в далечно бъдеще? Какви способи ще навлизат, лекуването на кои болести ще може да включва и нуклеарномедицински процедури?

Както към този момент загатнах, ядрената медицина напредва бързо, защото самата методика е извънредно точна и характерна. Тя бележи напредък надлежно считам, че ще продължи да играе все по-важна роля в диагностиката, лекуването и мониторинга на разнообразни болести. Например тази година чакаме да можем да работим с нов радиофармацевтик, който до този миг е заместван от доста по-скъп подобен, ориентиран към диагностика и следене на рака на простата. Продължаващото развиване на радиофармацевтичните съединения ще разреши разширение на приложенията им за диагностика и терапия на разнообразни болести, в това число ракови, кардиологични, неврологични болести и други.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР