Кристен Р. Годси е професор по Руски и Източноевропейски дела

...
Кристен Р. Годси е професор по Руски и Източноевропейски дела
Коментари Харесай

Проф. Кристен Р. Годси: Жените на Запад трябва да благодарят на българската партизанка Елена Лагадинова!

Кристен Р. Годси е професор по Руски и Източноевропейски каузи в университета в Пенсилвания. Нейни публикации са оповестени в " Ню Йорк Таймс ", " Форийн Афиърс " и " Дисент ". Автор е на книгата " Червеният махмурлук: Наследството от Комунизма на XX век. " Ето нейната публикация, отдадена на най-младата българска партизанка Елена Лагадинова, която умря неотдавна, оповестена в Jacobin:



Тя е вероятно най-вдъхновяващата феминистка, за която в миналото сте чували. И в продължение на седем години аз имах достойнството да я познавам, тя споделяше с мен спомените си от Втората международна война и ми разказваше съвсем забравената история за женското придвижване през ХХ век. Разбрах за непредвидената й гибел от имейл от България: " Амазонката ни напусна ". Нейният живот мина през фашизъм, комунизъм и клепто-капитализъм, само че тя в никакъв случай не изгуби вяра.
" Амазонката " беше нейният псевдоним. Като дете на 14 години, Елена Лагадинова се бореше против Българската монархия, колаборирала се с нацистите, и е най-младият български партизанин. Десетилетия по-късно нейната пристрастеност оказа помощ да се сътвори интернационалното придвижване на дамите в годините на Студената война. Някога почитана от двете страна на Желязната завеса, нейната история бе изгубена във водовъртежа от политически промени последвали рухването на Комунизма през 1989 година



Родена през 1930 година, Лагадинова е щерка на безпаричен каруцар. В началото на 1944 година тя бяга от горящия си дом, с цел да се причисли към татко си и тримата по-големи братя в партизанския отряд от антифашисти. " Носех откраднатия си револвер на верижка на врата, " ми сподели един път. " Така в случай че бяхме нападнати в съня, нямаше да го не помни. "

Когато комунистите идват на власт в България през септември 1994 година, младата Елена води процесията на партизаните, слизащи от планината. Снимката й обикаля вестниците и детските списания от Белград до Москва. Момчетата и девойките от Източния блок са били учени: " Бъдете смели като Амазонката! "
Лагадинова по-късно приключва докторска купа по агробиология и работи като академик откривател до 1967 година, когато комунистическият водач на България изпитва потребност от харизматична фигура, която да поеме Женския комитет. Вече воин от войната, почитан академик и майка на три деца, Амазонката посвещава идващите 22 години от живота си на женските права.

Тя беше към този момент на 80, когато аз започнах да я интервюирам през 2010 година В продължение на стотици часове ние разговаряхме, седнали на нейната маса в трапезарията. Лагадинова ми споделяше своите истории, по отношение на битките, които е водела в отбрана на дамите. Снимки, писма, отрязъци от вестници, публични документи, извираха от нейните шкафове, показващи една епична битка.

Американките, борещи се за баланс сред семейство и работа през днешния ден могат да бъдат сюрпризирани да научат, че българките имат голямо преимущество, и то преди повече от четири десетилетия. Между 1969 и 1972 година Лагадинова е притискала доминираното от мъже Политбюро да усили поддръжката си за работещите дами. Нейните оферти били скъпо струващи и Политбюро се колебаело. " Ако не сте съгласни, " споделя тогава тя, " можете да ме изпратите назад в лабораторията! "

Благодарение на упоритостта на Лагадинова, българското държавно управление издава специфичен закон през 1973 година, който дава великодушен майчински отпуск (по три години за всяко дете) с гаранция, че работата се пази и, че годините в майчинство се зачитат за стаж. Правителството също по този начин се наема да построи хиляди нови детски градини.

По време на срещата на Организация на обединените нации през 1975 година Лагадинова водеше българската делегация. Тя популяризира преводи за новия закон в страната й, промотирайки концепцията, че равноправието на дамите не може да се получи без помощ от страната. Въпреки властническия темперамент на режима, в това отношение България се трансформира в модел за останалите страни.

След като Стената падна, Лагадинова се отдръпна от обществения живот. През последните 27 години тя живя в общество, което внезапно стана враждебно по отношение на нейните егалитарни идеали, само че тя отхвърляше да се отчайва: " Човек би трябвало да се бори за това, в което има вяра. "

Битката за същинско пълноправие сред половете е надалеч от края си. Но, също както изстрелването на Спутник през 1957 година подтикна Запада към научно и софтуерно развиване, по този начин активистките от Източния блок като Елена Лагадинова без подозрение форсираха развиването на женските права на Запад.
Западните страни могат да си търсят извинения и да намират аргументи, само че фактът си остава подобен: макар всичките си неточности, комунистическите страни имаха по-голямо тъждество за дамите и доста по-силна поддръжка за дамите като служащи. До този ден Съединените щати изостават от останалия свят и остават една от дребното страни без законодателство по връзки на отпуските по майчинство.

На 29 октомври Елена Лагадинова умря в съня си, вероятно сънувайки времето, когато дамите ще бъдат изцяло равни с мъжете. Амазонката си отпътува. Но с помощта на нейните старания, след нея има армии, които да продължат битката.

Превод: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР