Кришна с гопите, Керала - Южна Индия, ХIХ-XX в., дърво,

...
Кришна с гопите, Керала - Южна Индия, ХIХ-XX в., дърво,
Коментари Харесай

Националната галерия представя Бог Кришна в Квадрат 500

Кришна с гопите, Керала - Южна Индия, ХIХ-XX в., дърво, полихромия
Изложбата " Бог Кришна ", подредена в Националната изложба - Квадрат 500, до 16 октомври, показва 13 миниатюри и 6 статуи от сбирката на Националната изложба.
Богът на закрилата, състраданието, нежността и любовта Кришна заема централно място в хиндуистката философия, теология и митология. В литературата, миниатюрата и скулптурата той е представян в разнородни сюжети и функции, пресъздаващи знакови моменти от историите и вярванията за него.
Най-популярни са изображенията му като бебе, надарено с особени сили, държащо гърненце с масло; като дребното момче, танцуващо върху змията с доста глави Калия; като седемгодишния Шринатхджи - с вдигната нагоре ръка, символизираща спасяването на поклонниците му от гибелна стихия.
Героичните му борби паралелно до легендите, разгърнати в композиция от разнообразни по време и място моменти, дават материал за въображението на художниците. Богато илюстрирани са любовните му завършения с пастирките, известни като гопи. В скулптурата е представян като свирещия на флейта Кришна, а в миниатюрата - в миг на игра или фамилиарност с Радха, обичаната измежду всички гопи.
Изложбата е готова от Златка Димитрова и Александра Янева, уредници в Националната изложба.

 

 
  class= " MsoNormal " >
  class= " MsoNormal " >
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР