Криптовируси, троянски коне, експлойти, кийлогъри. При цялото разнообразие от заплахи

...
Криптовируси, троянски коне, експлойти, кийлогъри. При цялото разнообразие от заплахи
Коментари Харесай

Доклад разкрива, че старите измами в Интернет продължават да действат

Криптовируси, троянски коне, експлойти, кийлогъри. При цялото многообразие от закани в Интернет, неотдавна оповестен отчет показва, че положителната остаряла машинация към момента работи. Не единствено това, само че и офанзивите тук се усилват, подкрепени от реформаторски техники, като дийпфейк и изкуствения разсъдък.

Според проучването на компанията за сигурност и отбрана Norton – Norton Cyber Safety Pulse Report: Scams in the digital age, обичайните техники за машинация, като фишинг и предлагането на артикули на невероятни цени, работи. Не единствено това, само че съгласно отчета, този вид офанзиви се явяват 75% от всички цифрови закани, засечени от телеметрията на продуктите на компанията през отминалата година, достигайки най-високата си точка в историята.

Измамник слага в Интернет своя магазин, в който предлага артикули на невероятни цени. Вие, въпреки това, търсите дадена стока в някоя от интернет търсачката, попадате на магазина. Виждате това, което търсите на десетократно по-ниска цена, вкарвате данните от банковата си карта в съответната секция и изпращате сумата. Но нито стоката идва при вас, нито пък към този момент имате пари в картата. Какво може да извършите, с цел да не се окажете в сходна обстановка? Norton предлага две елементарни неща: използвайте благонадежден способ за разплащане, като да вземем за пример кредитна карта със отбрана против измами и второ – проверете легитимността на уеб страницата: съществуването на SSL документ и политики за дискретност.

Друга публикувана през днешния ден форма на опасност се явява изнудване на полова основа. Схемата тук е позната. Получавате имейл от непозната страна и някой, който се показва за хакер, който скрито ви е снимал посредством камерата на преносимия компютър ви, твърди, че разполага с ваши фотоси в деликатни пози или е получил достъп до историята на браузването ви и знае за посетени от вас уеб сайтове и страници. Ако не желаете тази информация да стане обществено притежание, ще би трябвало да му платите избрана сума пари. Съветите на Norton:

Не участвайте в играта му: Пренебрегвайте всевъзможни сходни връзки и ги предавайте на управляващите. Защитете персоналните си данни: Бъдете деликатни какво споделяте онлайн. Променяйте паролите си: Редовно променяйте паролите, които употребявате за по-голяма сигурност.

Третата най-разпространена машинация в Интернет, на която Norton обръща внимание се явяват подправената техническа поддръжка и помощ. Става дума за хора, които се свързват с вас и се показват за чиновници на компании с висока известност. Те подлъгват жертвата си да им даде отдалечен достъп до системата им. Следва кражба на данни или инсталирането на рансъмуер. Съветите на Norton:

Потвърдете самоличността на индивида насреща: Уверете се, че това не е лъжец, като се свържете със съответната компания посредством формалните канали за това. Инсталирайте съвременно решение за сигурност с одобрена известност. Не предоставяйте далечен достъп до системата си на незнайни лица.

Друга машинация, която към момента намира жертви, без значение от необятното си медийно отразяване се явяват критосхемите.

„ Съблазънта от бързо замогване от криптомонети даде мотив за възхода на крипто-инвестиционните измами. Този вид офанзиви са грижливо измислени и безапелационни, изискващи от потребителя да ревизира информацията през доверени източници “, разказват Norton. Какви са им препоръките в тази ситуация?

Проведете в детайли изследване преди да инвестирате в каквато и да е скица. Проявявайте песимизъм към всяка демонстрация на звезда в тази посока, тъй като посланията ѝ може да са изфабрикувани. Потърсете съвет от професионален финансов експерт преди да извършите сходна стъпка.

Последна, само че не и по-важност измамническа скица в материала на Norton са така наречен „ BEC (Business Email Compromise) измами “. Насочени елементарни към управническия състав на дребни и междинни предприятия, при тях нарушители се показват за мениджъри или представители на дадена компания и убеждават жертвата си да им преведе пари. В последно време нарушителите са почнали да употребяват и дийпфейк технологии и логаритми за подражаване на глас, с което тези измами са още по-трудни за откриване. Многоетапен развой на верифициране на същинската идентичност на отсрещната страна, образование на чиновниците, установяването на строги политики и процедури за следване са някои от рекомендациите на Norton за оправянето с този вид измами. Заедно с това, всеки сходен опит за машинация би трябвало да се оповестява на съответните управляващи, с цел да се спре активността на нарушителите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР