Криптовалутите се сринаха с над 15%. Биткойнът падна под 40

...
Криптовалутите се сринаха с над 15%. Биткойнът падна под 40
Коментари Харесай

След срива на биткойна - какво се случва с криптовалутите?

Криптовалутите се сринаха с над 15%. Биткойнът падна под 40 000 $ и доближи най-ниската си стойност за последните 6 месеца. А също така се чака спадът да продължи. Какво следва в света на криптовалутите - попитахме Владислав Драмалиев от фондация " Биткоуп ".

Българска национална телевизия: Цената на биткойна е с близо 50% по-ниска по отношение на тази през ноември 2021, когато той доближи своя връх. На инфлацията в международен мащаб ли се дължи това?

Владислав Драмалиев – Фондация " Биткоуп ": Да, само че не непосредствено. Инфлацията значително стартира да тормози международните банки, които до скоро споделяха, че тя е краткотрайна и е изцяло овладяна, само че за жалост се оказа, че не е по този начин и тя на процедура е породена освен от печатането на пари, само че и от забавянето на веригата по доставки. По тази причина централните банки, в частност Федералният запас, който е Американската централна банка, разгласи, че ще понижат скоростта, с която ще печатат пари и ще вдигнат лихвите по депозитите. И в действителност тези вести нормално работят много охлаждащо на пазара.

Българска национална телевизия: С какъв брой се е сринал биткойнът през последната седмица и на каква цена се търгува сега?

Владислав Драмалиев: Предполагам, че 15-20% някъде спада. А сега се търгува на 38 хиляди $ за биткойн. Всъщност той се е търгувал на тези равнища едвам 15% от своята история, тъй че и тези ниски равнища са много високи за този актив.

Българска национална телевизия: Докъде може да стигне този срив в цената?

Владислав Драмалиев: Спадът може да доближи и до 90%. Оттук нататък, съгласно мен сумата, която може да стигне като спад е към 20 хиляди $, само че това е основано отново на историческа информация. Плюсът на биткойн е, че дали ще коства 20 хиляди, 30 хиляди, 1 милион, няма да има повече от 21 милиона биткойна. Неговата обща пазарна капитализация, което значи броят на биткойни в обращение, по настоящата цена е мисля, че сега под 700 милиарда $. Което го прави много дребен по мярка актив. Особено, в случай че би трябвало да се съпоставя с други по-популярни такива.

Обикновено хората, които имат вяра в продукта, даже да продават биткойни, го вършат, с цел да могат да ги купят по-евтино, изясни още Драмалиев. Освен биткойн, съществуват 3 - 4 хиляди други
криптовалути. При тях спадовете са още по-силно изразени. Има планове, които губят към 90% от цената си. Най-засегнати може би са трейдърите, които са търсили бърза облага, сподели още той.

Българска национална телевизия: Къде в България се копаят най-вече биткойни?

Владислав Драмалиев: Обикновено копачите в България не са доста обществени.

Българска национална телевизия: Защо?

Владислав Драмалиев: Една от аргументите е, че регулаторната рамка не е напълно ясна и имайки поради какъв брой е волативна сферата, налозите, които им се постановат може би не са безусловно подобаващи. И в случай че имате актив, който пада и цената му пада с към 50%, а данъчните Ви таксуват по някакъв подобен типичен метод, може би не е почтено по отношение на тях. Има една доктрина, която може би тези дни ще бъде оборена е, че българската страна има над 200 хиляди биткойна, които са конфискувани 2017 година Така че следва да забележим дали България ги има. Аз се колебая, че това е по този начин. Иначе като софтуерни компании и на хора, които се занимават с криптовалути, България е на челни места, заради обстоятелството, че имаме много софтуерно насочено младо население и хората много схващат от компютри и много оперират онлайн. Отделно имаме много хора, които не чакат пенсия от страната и се пробват по някакъв метод да си обезпечат старините, с посока инвестиция.

Българска национална телевизия: А възходящите цени на тока по някакъв метод ще се отразят ли на биткойна?

Владислав Драмалиев: Да, те в действителност постоянно се отразяват. Ако копаете биткойни, най-важното нещо е да имате интернет, да имате на ниска цена ток и да имате най-хубавия хардуер, който прави най-вече калкулации. Когато на един от тези съставни елементи цената му се вдигне, това води до излизане на копачи от мрежата.

Българска национална телевизия: До какво ще докара този срив на криптовалутите?

Владислав Драмалиев: Може би довежда до това, че биткойните минават от така наречен " несилни ръце " към по-дългосрочните вложители в сферата.

Българска национална телевизия: Заслужава ли си в този момент да се влага в биткойни?

Владислав Драмалиев: За дълготрайно предпазване на биткойни повече от 5 години всеки един миг е подобаващ. Исторически видяно – в случай че държите биткойн 4 години, сигурно сте били на облага. Сега въпросът е на каква облага желаете да бъдете.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР