Криптокредиторът Genesis Global постигна съдебно споразумение с Комисията за ценни

...
Криптокредиторът Genesis Global постигна съдебно споразумение с Комисията за ценни
Коментари Харесай

Genesis постигна споразумение със SEC за 21 млн. долара

Криптокредиторът Genesis Global реализира правосъдно съглашение с Комисията за скъпи бумаги и фондови тържища на Съединени американски щати SEC в размер на 21 млн. $.

Преди изплащането на сумата, Genesis би трябвало да изплати напълно отговорностите на клиентите си в границите на оповестената процедура по неплатежоспособност.

Сделката ще помогне на компанията да избегне разноските и рисковете, свързани със отбраната от правосъдното дело на SEC, в което е упрекната в противозаконна продажба на скъпи бумаги, оповестява Reuters.

Според документите, подадени в Съда по неплатежоспособност в Манхатън, съглашението ще разреши на Genesis да се концентрира върху изплащането на отговорностите си към клиентите и други кредитори.

В съглашението за споразумяване на разногласието обаче, криптокомпанията не признава и не отхвърля нарушаванията.

Комисията по скъпите бумаги и тържищата (SEC) заведе дело против Genesis седмица преди тя да подаде молба за неплатежоспособност през януари 2023 година, потвърждавайки, че Genesis и борсата за криптовалути Gemini Trust нелегално са продали скъпи бумаги на стотици хиляди вложители посредством взаимно ръководената от тях стратегия за криптозаеми Gemini Earn.

Двете компании си партнираха през декември 2020 година, с цел да дадат опция на клиентите на Gemini да заемат криптоактивите си на Genesis в подмяна на приемане на рента, като в последна сметка събраха криптоактиви на стойност милиарди долари от вложителите.

Програмата Earn беше спряна при срутва на криптопазара през ноември 2023 година, а неуспехът ѝ провокира правосъдни разногласия сред Genesis, Gemini и компанията майка на Genesis - Digital Currency Group.

Криптоборсата Gemini е благосъстоятелност на близнаците Уинкълвос, известни най-много със правосъдната борба против основния изпълнителен шеф на Meta Platforms Марк Зукърбърг. Преди това близнаците водиха и правосъдна борба против DCG поради неуспех в партньорството им, напомня Reuters.

Сега Genesis продължава с проект за разпродажба, който има за цел да изплати на клиентите пари в брой или криптовалута, според от това какво са подали в програмата Earn.

Очаква се на 14 февруари криптоборсата да изиска утвърждение от съда на своя проект за неплатежоспособност.

Genesis претърпя огромни загуби от заемите, които даде на към този момент несъществуващата и обвързвана с FTX компания Alameda Research и крипто хедж фонда Three Arrows Capital.

Според осведомени, Genesis е отпуснала стотици милиони долари на сестринската на FTX организация Alameda Research, преди тя да се срине през ноември 2022 година

Още при започване на предходната година, компанията разгласи, че стартира редуциране на 30% от личния състав си, а по-късно стигна до неизбежното подаване на молба за неплатежоспособност.

На 16 ноември 2022 година Genesis прекрати отпущането и изплащането на заеми, което удари на собствен ред криптоборсата Gemini, която има 900 млн. $ от средствата на своите клиенти, хванати в капан в системата на криптозаемодателя.

На този декор, единствено преди две седмици стана ясно, че Gemini е получила регистрация за пускане на услугите си във Франция.

Криптоборсата е утвърдена като снабдител на услуги за виртуални активи от френския пазарен контрол Autorite des marches financiers (AMF).

Gemini ще пусне продуктите си за клиенти на дребно и институционални клиенти във Франция, защото приключва " окончателната подготовка " за отваряне на цялата си платформа за френските консуматори, оповестиха от компанията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР