Крипто скептиците си имат своите причини. В началото биткойн, оригиналната

...
Коментари Харесай

Омагьосващите мечти за децентрализирани финанси

Крипто скептиците си имат своите аргументи. В началото биткойн, истинската криптовалута, се използваше за закупуване на опиати, до момента в който хакерите в този момент желаят откупите си посредством него. Стотици милиони долари в друга криптовалута - етер, бяха откраднати тази година, откакто хакерите откриха неточност в кода. В реалност доста " вярващи " се пробват просто да забогатеят бързо от световната фикс идея, заради която цената на криптоактивите доближи 2.2 трлн. $. Други са плашещо отдадени на концепцията. През юни Салвадор разгласи, че приема биткойн като публична валута, с вярата, че това ще избави нацията.

Измамниците, наивните и проповедниците са неприятни. Независимо от това възходът на екосистема от финансови услуги, известна като децентрализирано финансиране, или " DeFi ", заслужава да се прегледа трезво. DeFi има капацитет да пренастрои метода, по който действа финансовата система, с всички обещания и рискове, които води със себе си. Разпространението на нововъведенията в DeFi е сходно на лудостта в ранната фаза на интернета. Във време, когато хората прекарват по-голяма част от живота си онлайн, криптореволюцията може даже да обнови архитектурата на световната цифрова стопанска система.

DeFi е една от трите трендове в софтуерния бранш, които нарушават финансите. Фирмите с софтуерни платформи се засилват в заплащанията и банковите услуги. Правителствата пускат цифрови валути или говкойни. DeFi предлага различен път, който има за цел да популяризира властта, а не да я концентрира. За да разберете по какъв начин става това, започнете с блокчейна, големи мрежи от компютри, които поддържат отворен и постоянен общ запис, който се актуализира в централно време, без да е нужен централен орган.
Основната цел
Биткойн, първият огромен блокчейн, основан през 2009 година, в този момент е отживялост. Вместо това Ethereum, блокчейн мрежа, основана през 2015 година, върху която са построени множеството DeFi приложения, доближава сериозна маса. Неговите разработчици гледат на финансите като на съществена цел. Конвенционалното банкиране изисква голяма инфраструктура за поддържане на доверието сред непознати, от клирингови къщи и съблюдаване на финансови правила до съдилища и регулации. Конвенционалното банкиране е скъпо наслаждение и постоянно облаго подарява вътрешни лица: представете си таксите за кредитни карти и яхтите на банкерите. От друга страна, транзакциите в блокчейн са надеждни, евтини, транспарантни и бързи - най-малко на доктрина.

Въпреки че терминологията е плашеща (таксите са " газ " ; главната валута е етер, а документите за благосъстоятелност върху цифрови активи са известни като NFT), главните действия, които се правят в DeFi, са добре познати. Те включват търговия на тържища и издаване на заеми и взимане на депозити посредством самоизпълняващи се съглашения, наречени интелигентни контракти (смарт контракти). Един аршин за полза е цената на цифровите принадлежности, употребявани като поръчителство в системата: от съвсем нищо при започване на 2018 година размерът доближи 90 милиарда $ през 2021 година Друг знак е цената на транзакциите, които минават през Ethereum. През второто тримесечие цифрата доближи 2.5 трлн. $, почти същата сума обработва годишно Visa и е еквивалентна на една шеста от търговията на фондовата борса Nasdaq.

Мечтата за гъвкава финансова система с ниско противодействие е единствено началото. DeFi се популяризира на по-амбициозни терени. MetaMask, портфейл на DeFi с повече от 10 млн. консуматори, работи като цифрова еднаквост. За да влезете в децентрализирана " метавселена ", огледален свят на действителния с магазини, ръководени от неговите консуматори, свързвате портфейла си с анимационен аватар, който обикаля в близост. Тези цифрови светове ще станат обект на интерес от конкуренцията, защото от ден на ден се трансформират разноските ни онлайн. Големите софтуерни компании биха могли да наложат големи налози върху сходни миниикономики: представете си, че Apple App Store постанова такси или Фейсбук продава интимните секрети на вашия аватар. По-добра опция може да бъдат децентрализираните мрежи, които хостват приложения и се ръководят взаимно от потребителите. DeFi може да обезпечи заплащанията и правата на благосъстоятелност.
Капитал - брой 38 Проблемите
Крипто запалянковците виждат химера. Но следва дълъг път, преди DeFi да е толкоз благонадежден, колкото, да речем, JPMorgan Chase или PayPal. Някои проблеми са прозаични. Обща рецензия е, че блокчейн платформите не се скалират елементарно и че компютрите, които се употребяват, употребяват разточителни количества електрическа енергия. Но Ethereum е машина за самоусъвършенстване. Когато има огромно търсене, таксите, които се начисляват за инспекция, могат да се повишат, насърчавайки разработчиците да работят за минимализиране на интензивността, с която употребяват системата. Ще има нови версии на Ethereum; различен, по-добър блокчейн може един ден да го размени.

И въпреки всичко DeFi повдига въпроси за това по какъв начин една виртуална стопанска система със лични правила взаимодейства с действителния свят. Едно терзание е неналичието на стойностна връзка с действителния свят. Криптовалутите не се разграничават от $, защото разчитат на хората, които пък се базират на общи упования за тяхната стойност. Въпреки това, стандартните пари се поддържат от страни и от централни банки, които са кредитори от последна инстанция. Без тях DeFi ще бъде уязвим към суматоха. Прилагането на контракти отвън виртуалния свят също е проблем. Блокчейн контракт или смарт договор може да потвърждава, че притежавате къща, само че единствено полицията може да изгони някого от парцела.

Управлението и отчетността в DeFi-land са обикновени. Поредица от огромни неотменими транзакции, които хората не могат да спрат, може да е рисково, изключително като се има поради, че грешките в кодирането са неизбежни. Прането на пари процъфтява в неуправляемата сива зона на услуги, ситуирана сред Ethereum и банковата система. Въпреки изказванията за децентрализация някои програмисти и притежатели на приложения имат непропорционално въздействие върху системата DeFi. А злоумишлен и кадърен хакер може даже да получи надзор над множеството компютри, които ръководят блокчейн.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР