Криминалисти от Шумен пресякоха незаконна дейност с изготвяне и продажба

...
Криминалисти от Шумен пресякоха незаконна дейност с изготвяне и продажба
Коментари Харесай

Разбиха престъпна схема за фалшиви дипломи за средно и висше образование

Криминалисти от Шумен пресякоха противозаконна активност с правене и продажба на неистинен дипломи за приключено приблизително и висше обучение Работата по документиране на незаконното действие се организира под надзора на Шуменска районна прокуратура.
Оперативните дейности почнали преди повече от два месеца, когато чиновници от Криминална полиция в районно управление (на МВР) - Шумен влезнали в дирите на незаконна скица. При упорита и поредна работа било изяснено, че в основата й са поданици на града. Те се занимавали с правене на неистинен документи - главно свидетелства и дипломи за приключено приблизително и висше обучение. При разплитане на случая криминалисти открили, че набирането на „ клиенти " ставало посредством интернет уебсайт с посочен за връзка телефон и имейл адрес.
В контакт с евентуалните клиенти фалшификаторите обяснявали, че имат лоби в Министерството на образованието и науката и че след възнаграждение на съответната сума документът ще бъде узаконен и вписан в указател. Цената на тапия за приблизително обучение варирала сред 1500 - 1800 лв., а за висше - сред 2000- 2500 лв.. Поръчителите, към 60 души от цялата страна, пращали фотография и персонални данни. Получавали документа в посоченото от тях обитаемо място посредством куриерска компания с натрапен платеж. При извършените оперативни дейности било изяснено, че от незаконната активност била осъществена забележителна „ облага ".
За времето от 11 до 20 декември, под контрол на прокурор от районната прокуратура в Шумен, са извършени голям брой процесуално- следствени дейности. За изясняване на съпричасността към противозаконната активност са арестувани и разпитани осем локални поданици. В хода на следствието са тествани частни парцели в Шумен и още три града в страната.
На един от адресите била открита компютърна, сканираща и печатна техника, голям брой магнитни носители и бланки за удостоверителни документи. В друго жилище, населявано от 47-годишния престъпно проявен за хазартна активност и обири мъж и 17-годишния му наследник, била открита неистинска персонална карта, употребена за пращане на документи и приемане на парична сума от натрапен платеж. Открити били и 42 грама суха листна тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на канабис. От останалите адреси са конфискувани портативни компютри, мобилни апарати. Задържани и разпитани по случая са осем души - на възраст от 17 до 48 години, привлечени са като обвинени. При последвали дейности от територията на страната са конфискувани над 30 дипломи за приключено приблизително и висше обучение. Продължава издирването на останалите, които са придобили неистинен документи за приключено обучение. Назначени са голям брой експертизи.
Работата по документиране на закононарушението по член 308 алинея 5 от Наказателен кодекс продължава под управлението на прокуратура.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР