Криминалисти от ОДМВР-Шумен под ръководството на Районната прокуратура установиха и

...
Криминалисти от ОДМВР-Шумен под ръководството на Районната прокуратура установиха и
Коментари Харесай

Спипаха трима мъже, съпричастни към телефонни измами

Криминалисти от ОДМВР-Шумен под управлението на Районната прокуратура откриха и задържаха трима мъже, съпричастни към телефонни измами, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Работата по разкриването на причинителите почнала след голям брой сигнали за опити и за осъществени измами при започване на септември на територията на град Шумен. Криминалисти от регионалната дирекция и сътрудниците им от РУ- Шумен влезнали в дирите на 33-годишен локален гражданин и други двама, които вземали хвърлени пари и полезности. Обикновено това ставало след замесване в телефонна машинация, като парите били хвърляни през прозорци и тераси или оставени на избрани места в града. Схемата проработила и при 86-годишна шуменка. Около 12:15 часа на 27 септември незнаен я въвел в илюзия след позвъняване на стационарен телефон. Използвал разнообразни способи - закани, че ще й се случат неприятни неща, в случай че не даде желана парична сума, че се организира полицейска акция за задържане на измамници. Успели да я убедят да сложи в найлонова торба всичките си пари и полезности, и да ги хвърли през терасата от шестия етаж на жилищен блок. С концепцията, че оказва помощ на полицията, дамата поставила в торбичка сумата от 5000 лв., три златни парички, три златни пръстена, златни обеци, портмоне с персоналната й карта, и ги хвърлила.

След получения сигнал полицейски чиновници подхванали незабавни дейности за задържане на причинителите. Около 18:15 часа на 27 септември на основния път Русе - Варна, в село Струйно за инспекция бил спрян лидер на таксиметров автомобил с шуменска регистрация. Зад кормилото бил 33-годишен шуменец. При обиска, у него са открити и конфискувани над 4000 лева и златни украшения, румънски парични средства, винетни стикери за Румъния. В жилище, населявано от него са открити още 1000 лева и златна паричка. Пред криминалистите обяснил, че 600 лв. от сумата били за възнаграждението му от последната машинация в Шумен. 200 лв. дал на различен участник, като „ заплатата “ му оставил в тайник в покрайнините на града. Той разказал, че персоналната карта и портмонето на жертвата изхвърлил в резервоар за боклук покрай жилището, което населява. След претършуване портмонето на дамата и натрошената на части персонална карта са открити. Изяснено било, че 33-годишният взел участие в реализирането на 9 телефонни измами от началото на септември. При последните пет случая в доставянето на парите, изхвърлени от жертвите е взел участие още един шуменец - 30-годишен. За интервала от 15 до 27 септември той взел пари и полезности от осъществени 5 измами. Установено било, че предаването на парите ставало през разнообразни тайници в покрайнините на Шумен. При други четири измами, осъществени през септември 33-годишният работил с различен съизвършител. Изяснена е самоличността му – негов връстник, също от регионалния град. Пренасянето на парите от жертвите към измамниците правил първият. Оставял ги на разнообразни места - указателни табели, отбивки и крайпътни уреди на територията на област Русе и в Румъния. За период до 24 часа са арестувани и тримата. С разпореждане на прокурор от Районна прокуратура – Шумен са привлечени като обвинени и са арестувани за период до 72 часа. Предстои прокуратурата да внесе искане за непрекъсната мярка „ задържане под стража “. Работата по документиране на незаконната им активност продължава под управлението на прокурор от районна прокуратура - Шумен. Образувани са досъдебни производства за осъществени закононарушения по член 209 от Наказателен кодекс.

При разплитането на измами, осъществени през месеците юни и юли на територията на Шумен, била изяснена съпричастността на таксиметровия водач към осъществени над 10 закононарушения. Установено е, че е имал същата роля като е вземал пари и полезности от тайници и ги е пренасял с разнообразни коли до избрани места в област Русе и в Румъния. Той имал значима роля - осъществявал надзор при взимане на парите и полезностите.

Регистрирани за интервала юни – септември са 23 телефонни измами. Щетите от тях са на стойност над 150 000 лв.. Отнети са 104 000 лв., 720 английски лири, 4000 щатски долари, над 570 гр. златни украшения и малко сребърни. Само през месец септември са отнети близо 47 000 лв., над 10 грама златни украшения. Разкрити са 20 от записаните през интервала измами, като по останалите има насоки за определяне на възможния причинител.

От началото на годината досега на територията на ОДМВР- Шумен са регистрирани 39 телефонни измами. Разкрити са 28, по останалите случаи се работи интензивно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР