КРИБ се обяви против новите тарифи на Булгартрансгаз в отворено

...
КРИБ се обяви против новите тарифи на Булгартрансгаз в отворено
Коментари Харесай

КРИБ с отворено писмо против новите тарифи на Булгартрансгаз

КРИБ се разгласи срещу новите цени на Булгартрансгаз в отворено писмо до медиите. От Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България споделят, че Входно-изходния тарифен модел и режим за балансиране дава опция на Булгартрансгаз да злоупотребява с монополното си състояние. Според тях газовият оператор продължава да заблуждава обществото, че повишаване няма, само че действително не регистрира поръчките и последващите корекции на крайните клиенти, до момента в който за себе си подсигурява надвзет доход.

Ето какво пишат от КРИБ:

Във връзка с плануваното въвеждане на новия Входно-изходен тарифен модел, КРИБ изпрати мнение в поддръжка на позицията на БФИЕК, до Иван Иванов - ръководител на Комисията по енергийно и водно контролиране (КЕВР), Теменужка Петкова - министър на енергетиката и Емил Караниколов - министър на стопанската система.

В отвореното писмо КРИБ афишира несъгласието си за влизане в действие на Входно-изходния тарифен модел и режим за балансиране от 01/10/2017г., по планувания от Булгартрансгаз ЕАД и КЕВР метод - от една страна опровержителен на европейските условия и допускащ на Булгартрансгаз ЕАД да злоупотребява с монополното си състояние, а от друга излагащ на показ незаинтересоваността и некомпетентността на енергийния регулатор при реализиране на надзор върху пазара на природен газ.

"Преносният оператор не изготви и не показа оценка от въздействието върху пазара на определения от него нов тарифен модел, макар многократното гледище на ползвателите на мрежата и клиентите на природен газ. Независимо от това има намерение, с поддръжката на КЕВР, да пристъпи към въвеждането му от 1 октомври 2017 година, без действителна визия за резултата и следствията ", се споделя в писмото.

"На извършената на 05/09/2017 година в Министерство на енергетиката среща с бизнеса, който беше поканен едвам часове по-рано, Булгартрансгаз ЕАД показа разбор на покачването в цените, само че този разбор не регистрира поръчките и последващите корекции на крайните клиенти, които водят до фрапантното повишаване на разноските, макар че тази информация им е била предоставена от Обществения снабдител. По този метод Булгартрансгаз ЕАД продължава да заблуждава обществото, че повишаване няма, до момента в който за себе си подсигурява надвзет доход.

Министър Петкова изяснява потребността от влизане в действие на новите цени с условията на Регламент 715/2009 на Европейски Съюз, само че методът по който България възнамерява да го вкара опонира точно на условията на този Регламент цените да бъдат недискриминационни, разходноориентирани и невъзпрепятстващи трансграничната търговия с природен газ.

Предложените от Булгартрансгаз ЕАД цени лишават българската промишлеността от конкурентоспособност и затрудняват, посредством доста повишаване, вноса на природен газ от различни на съветския газ източници, гарантирайки продължаваща цялостна взаимозависимост на страната ни от съветските доставки.

Решение на казуса и досега не е препоръчано от министър Петкова, а само се вършат опити за отклонение на общественото внимание от същинските проблеми.

В тази връзка „ Заявяваме готовността си да защитим българската промишленост и представлявания от нас бизнес със 177 хиляди заети и да преминем към незабавни протестни дейности, ако държавното управление не отсрочи въвеждането на измененията до премахване на всички проблеми в определения от Булгартрансгаз ЕАД модел и при съблюдаване на периодите, открити в Методиките ", се показва в отворено писмо на КРИБ по отношение на новите цени на Булгартрансгаз ЕАД.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР