Крепостната стена на античния Пловдив, която минава през двора на

...
Крепостната стена на античния Пловдив, която минава през двора на
Коментари Харесай

Стената на древния Филипопол е пред рухване

Крепостната стена на античния Пловдив, която минава през двора на изложба „ Филипополис “, е в доста неприятно положение и може да се срути на паркинга под нея, сигнализира локалният в. „ Марица “.

Сигналът е подаден от галериста Стефан Малецов по време на подписването на съглашението сред общинския институт „ Старинен Пловдив “ и още четири частни галерии.

„ Над 10 години опитваме да задвижим един план с регионалната администрация за крепостната стена, която е в двора на галерията. Тя е експонирана в едната си част и наподобява доста добре. В другата част обаче се разрушава и положението й е плачевно “, изясни той. Стената е държавна и въпреки че минава през двора на галерията, тя няма право да я реставрира без да пита.
свързани новини1432на 07.10.2015
Процедурата е задвижена още през 2013 година от регионалната администрация на Пловдив. „ Получено е писмо от Министерството на културата, което отлежава в регионалната администрация към този момент години. В него написа, че министерството ще отпусне средства за ремонт на тези стени, тъй като те са доста значими. Но регионалната администрация и общината би трябвало да създадат комисия, формирана от експерти, която би трябвало да мине и направи оглед на стената и да излезе с рекомендация “, сподели Стефан Малецов. Галеристът изиска общината и новият регионален шеф да основат тази комисия. Препоръката ще бъде изпратена до Министерството на културата. Едва тогава може да се пристъпи към финансиране на укрепването на стената. „ Това са крепостните стени на Пловдив и те постоянно са значими! Ако се срути тази стена там, ще стане нещо ужасно “, предизвестява Малецов.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР