Кремъл вероятно се опитва да представи Русия като равностоен отбранителен

...
Кремъл вероятно се опитва да представи Русия като равностоен отбранителен
Коментари Харесай

Чертае ли Китай граници на „партньорството без ограничения“?

Кремъл евентуално се пробва да показа Русия като равносилен защитителен сътрудник с Китай преди визитата на китайския министър на защитата Ли Шанфу в Москва от 16 до 18 април. Руското министерство на защитата (МО) разгласи на 14 април, че съветският министър на защитата Сергей Шойгу ще се среща с Ли, с цел да обсъдят двустранното съдействие в региона на защитата, както и въпроси на районната и световната сигурност.

Министърът на външните работи на Китай Цин Ган съобщи на 14 април, че Китай няма да продава оръжия на Русия и ще контролира износа на продукти за Русия, които имат двойно гражданско и военно предопределение.

Това написа в дневния си разбор за обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

Коментарите на Цин са продължение на напъните на Китай да омаловажава риторично поддръжката си за Русия и да показва, че има граници на партньорството без ограничавания, което Русия и Китай оповестиха преди пълномащабното навлизане в Украйна.

ISW смята, че Путин не е съумял да обезпечи безкрайно двустранно партньорство с Китай, на което евентуално се е надявал, когато китайският президент Си Дзинпин посети Москва от 20 до 22 март.

Кремъл евентуално се надява да стане по-привлекателен за Китай, като започва учения на Тихоокеанския флот на Русия, с цел да проектира военноморската мощност на Русия в Тихия океан. Министерството на защитата на Русия заяви на 14 април, че съветските военни са привели Тихоокеанския флот на Източния боен окръг в най-висока степен на бойна подготвеност за инспекция на бойната подготвеност.

Началникът на Генералния щаб на Русия военачалник от армията Валерий Герасимов също съобщи, че елементи от Тихоокеанския флот ще проведат бойни учения.

Проверките на бойната подготвеност на съветския тихоокеански флот евентуално имат за цел да алармират на Китай, че Русия поддържа китайските цели за сигурност в Тихия океан и че Русия остава равносилен боен сътрудник, който може да работи като тихоокеанска мощ макар деградацията на съветската военна мощност в Украйна.

Кремъл също по този начин евентуално има намерение да употребява инспекциите за бойна подготвеност на Тихоокеанския флот, с цел да се опита да възпре по-нататъшната поддръжка на Япония за Украйна преди срещата на Г-7 от 19 до 21 май. Шойгу съобщи на 14 април, че съветските сили са заявили, че инспекциите за бойна подготвеност са предопределени да разработят способи за попречване на разполагането на противников сили в южната част на Охотско море и за отбиване на десант на южните Курилски и Сахалинските острови, и двата сигнала за Япония (която претендира за част от архипелага, който Съветският съюз завзе в края на Втората международна война).

Руският източен боен окръг неотдавна разположи батарея от ракетни системи за брегова защита Bastion на остров Парамушир в северната част на окупираните от Русия японски Курилски острови, което съгласно ISW евентуално е предизвестие към Япония за по-нататъшна поддръжка на Украйна.

Русия евентуално има намерение да употребява военна позиция в северната част на Тихия океан, с цел да провокира опасения за военна ескалация с Япония в засилени старания да попречи на Япония да продължи да поддържа Украйна, когато тя е хазаин на срещата на Г-7 в Хирошима. Русия е употребила сходни осведомителни интервенции и демонстративни дейности против Запада, ориентирани към попречване на по-нататъшна западна помощ за сигурността на Украйна посредством подклаждане на опасения за ескалация, макар че тези старания в никакъв случай не са предвещавали действителна ескалация.

Руската войска не е в положение да заплашва Япония сега. ISW заяви по-рано, че елементи от 40-та и 155-та морска пехотна бригада на Тихоокеанския флот са претърпели тежки загуби покрай Въгледар, Донецка област при започване на 2023 година и в края на 2022 година, като 155-та е била възстановявана цели осем пъти през последната година.

На Тихоокеанския флот евентуално липсва наличната бойна мощност в Тихоокеанския район, с цел да се държи по метод, който би бил в действителност застрашителен за Япония или подобаващ за опитите за проекция на мощност на Русия, които биха могли да убедят Китай, че е равностойна военна мощ.

Трябва да се означи, че Пригожин – един от най-екстремните водачи измежду провоенната секта на Русия – счита, че Русия може да претърпи проваляне в Украйна и че такова проваляне в кратковременен проект в действителност би било от изгода за Русия.

Финансистът на „ Вагнер “ слага осведомителни условия за потребление на съветски боен неуспех, в случай че плануваната украинска контраатака е сполучлива. Пригожин разгласява есе на 14 април, в което твърди, че идната контранастъпление на Украйна е по-вероятно да успее, в сравнение с да се провали.

Пригожин предизвести, че егоистичната съветска „ дълбока страна “ (която той дефинира като „ общественост от съвсем държавни елити, които работят без значение от политическото управление на страната и имат тесни връзки и личен дневен ред “) сега е в рецесия заради неуспехите на съветската войска да обезпечи бърза победа.

Той упрекна членовете на тази дълбока страна, внедрена в съветската администрация, че съзнателно саботират съветския триумф във войната, тъй като се стремят да възобновят своя фаворизиран живот в комфорт.

Пригожин съобщи, че тези „ вътрешни врагове “ на съветската дълбока страна ще накарат Кремъл да „ направи съществени отстъпки “, равносилни на „ изменничество на съветските ползи “, в това число даже допустимо връщане на окупирана украинска територия на Украйна в течение на няколко години. Пригожин категорично отхвърли концепцията за всевъзможни договаряния за преустановяване на войната и прикани руснаците да продължат да се бият, даже в случай че това докара до краткотрайно проваляне на Русия. Пригожин съобщи, че Русия би трябвало да пренебрегва изкушенията на съветската дълбока страна да понижи съветските загуби и да се споразумее.

Пригожин съобщи, че съветската войска не може да спре да се бие в този момент макар актуалните съветски териториални придобивки, защото украинската страна се е трансформирала и неокупираната Украйна в този момент е политически опълчена на Кремъл. Според Пригожин Русия би трябвало да продължи да се бори безмилостно в Украйна, без значение какъв брой неподходящи стават изискванията. Той съобщи и че всеки сюжет, при който Русия е изправена пред проваляне, ще докара до вълна от „ радикални национални усеща “ в Русия, което ще послужи като катализатор за обновен съветски национализъм и ще разреши на съветската нация да премине огненото кръщение, належащо, с цел да излезе победител и победи Украйна.

Есето на Пригожин е тематично и логистично в сходство с предходните му декларирани старания да трансформира „ Вагнер “ в твърдолинейна идеологическа елитна паралелна военна организация, която да прокарва съветските ползи.

Руският националистически дискурс за приемливостта Русия да претърпи проваляне в Украйна се отклонява от някои западни изказвания за нуждата да се защищити Русия от оскърбление и да се разреши на Русия да „ избави лицето си “. Аргументът на Пригожин, че Кремъл би трябвало да устои на изкушението да се помири и вместо това да остане зает с успеха в Украйна, не е съчетаем с концепцията, че на Кремъл би трябвало да се даде метод да избави лицето си, с цел да не извърши солидна, евентуално нуклеарна, ескалация.

Трябва да се означи, че Пригожин – един от най-екстремните мисловни водачи измежду провоенната секта на Русия – счита, че Русия може да претърпи проваляне в Украйна и че такова проваляне в кратковременен проект в действителност би било от изгода за Русия. Коментарите на Пригожин, дружно с тези на други радикални провоенни гласове, акцентират целта, който провоенната общественост слага върху стимулирането на съветското общество и енергизирането му за дълга битка против Запада.

Бившият съветски офицер и разгорещен националист Игор Гиркин отхвърли спекулациите, че е изправен пред обвинявания в Санкт Петербург за дискредитация на съветските въоръжени сили – отвод, който евентуално в допълнение демонстрира отбраната му от незнайни настойници на силоваците. Руски новинарски уебсайт заяви на 14 април, че гражданин на Новосибирск е изискал от Следствения комитет на Санкт Петербург да проверява наличието на Гиркин в обществените медии за дискредитация на съветските сили – закононарушение, наказуемо с санкция до пет милиона рубли (65 530 долара), до пет години изправителен или насилствен труд или до седем години затвор.

Гиркин отхвърли да е получил обвиняване, потвърждавайки, че няма да промени държанието си и не е изплашен от управляващите. Гиркин отхвърли да е получил обвинявания от съветското Министерство на вътрешните работи (МВД) и допусна, че може теоретично да го проверява за дискредитация. Той добави, че в случай че някой има „ политическа воля “, тогава той може да бъде упрекнат в машинация с филантропична помощ. Гиркин означи, че всички скоро ще схванат дали „ управляващите са подготвени да го спрат “.

Отговорът на Гиркин е в сходство с неговите безмилостни рецензии към Кремъл и може да демонстрира, че той евентуално продължава да се употребява от известна отбрана от структурите на съветските сили – силоваците. Гиркин има всички учредения да счита, че би бил наказан без такава отбрана, защото неговите гневни офанзиви против представянето на съветската войска в Украйна съвсем явно нарушават закона за дискредитация.

Пригожин може да се пробва да окаже напън върху покровителствените мрежи на Гиркин, като дава отговор на обвинявания против него. Гиркин няма да бъде вербуван, защото групата към този момент не набира пандизчии и евентуално ще остане в пандиза поради държанието си.

Въпреки че не е ясно дали свързани фигури са забъркани в разпалването на следствие против Гиркин, би трябвало да се означи, че жалбата е подадена в Санкт Петербург – град, в който Пригожин има връзки, и град, в който Пригожин се пробва да прокара своята политическа желания.

Съобщава се, че Гиркин е отвън Москва, което прави мястото на жалбата в Санкт Петербург по-необичайно.

Пригожин и Гиркин имат история на персонални офанзиви и вражди и Пригожин може да желае да разкрие или напрегне мрежите за застъпничество на Гиркин, които му разрешават да остане незасегнат макар продължаващите ограничения за цензура в Русия. ISW също по-рано предвижда, че Пригожин и Гиркин евентуално се състезават за въздействие и застъпничество в провоенната секта и обществено следствие на Гиркин може да натовари настойниците на Гиркин, защото те се пробват да отклонят или анулират тези обвинявания.

Руските елитни сили понижават своята бойна успеваемост с неприятно подготвен мобилизиран личен състав и доброволци заради високите жертви в Украйна. Washington Post заяви, че изтеклите класифицирани документи на американското разузнаване разкриват, че съветската 22-ра обособена гвардейска бригада със особено предопределение (Спецназ) (Главно ръководство на съветския общоприет щаб) и две други неуточнени бригади Спецназ са претърпели към 90-95% степен на привършване в Украйна.

Washington Post също заяви, че 346-та бригада Спецназ е изгубила съвсем целия си състав, като единствено 125 военнослужещи са останали дейни от 900 в началото ситуирани.

Руският президент Владимир Путин евентуално ще бъде хазаин на годишната си конференция през юни при започване на юни 2023 година Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи на 14 април, че Кремъл чака да организира „ Пряка линия с Владимир Путин “, конгрес онлайн, на който Путин дава отговор на въпроси от съветска аудитория, на неуточнена дата, евентуално през юни 2023 година

Путин анулира своята „ Пряка линия “ през 2022 година заради нашествието на Русия в Украйна, както и през 2020 година заради COVID-19. По-специално, Путин анулира годишното си послание към Руското федерално заседание през декември 2022 година и повтори шаблонна изразителност в годишната си новогодишна тирада, което демонстрира, че Путин не е сигурен в способността си да оформи съветското осведомително пространство на фона на рецензиите към представянето на съветската войска във войната.

Тазгодишното събитие евентуално ще бъде мощно филтрирано, с цел да поддържа актуалните риторични линии на Путин и да избегне излагането на каквито и да било провокации пред Кремъл или воденето на Русия на войната в Украйна.

Руската държавна дума ускорява напъните си за цензуриране на съветски културни дейци, избягали от Русия и критикуващи войната, евентуално за поощряване на вътрешната автоцензура. Заместник-председателят на Руската държавна дума Пьотр Толстой разгласи на 14 април, че Държавната дума е основала работна група за намиране на „ заслужено решение “, с цел да попречи на тези културни дейци, както и на избрани задгранични сътрудници да получават приходи от креативен инициативи в Русия.

Толстой твърди, че някои депутати вършат „ радикални оферти, тъй като не си коства да вършиме пари в страна, която ненавиждате “. Предишните оферти на Думата включваха прекъсване на държавно финансиране, заплащания на авторски права, доходи от реклама и авторски права и конфискуване на имуществото на избягалите руснаци.

Руски доброволец, който преди този момент е служил в отряда на специфичните сили „ Троя “, разкри пред съветския самостоятелен вестник „ Новая газета Европа “, че Кремъл продължава да употребява частни военни компании (ЧВК) и националистически мрежи, с цел да поддържа своите акции за генериране на сили.

Доброволецът описа, че в началото е подписал контракт с неназована съветска ЧВК по време на началото на мобилизацията през септември 2022 година, откакто е прочел публикация за набиране на личен състав в Telegram, и означи, че е желал да служи във войната, само че не е бил заинтригуван да подпише контракт с Руското министерство на защитата (MO). „ Новая газета “ отбелязва, че доброволецът евентуално се е записал в ЧВК „ Редут “ въз основа на едномесечното си образование на полигона Тригулай в Тамбовска област, който ЧВК „ Редут “ употребява за образование на доброволци. Този полигон обаче принадлежи на 16-та бригада със особено предопределение (Спецназ) на Главното ръководство на Генералния щаб на Русия. Доброволецът означи, че е бил притеглен в отряда „ Троя “, намеквайки, че доброволческата работа в границите на ЧВК е по-привлекателна, защото доброволците имат по-голям надзор върху разполагането си, в сравнение с доброволците, които са подписали контракти непосредствено с съветското МО. Новая Газета по-рано заяви, че Редут има връзки с съветското министерство на защитата и е виновен за набирането на батальона „ Ветерани “ и казашката бригада „ Дон “.

Батальонът „ Троя “ е образуван в средата на 2014 година в Донецка област, където оперира като разследваща рота на специфичните сили и постоянно влизаше в пререкания с частите на Донецката национална република (ДНР), които смятаха, че батальонът е цялостен с „ подправени парашутисти “. Доброволецът разкри, че батальонът „ Троя “ е работил в региона на интервенциите на Сватово от декември 2022 година, като единствено половината от подразделението има предходен боен опит. Доброволецът означи, че е чул, че съветското МО е разформировало батальона „ Троя “, с цел да включи доброволчески елементи. Доброволецът означи, че съветското военно командване пази доброволческите елементи, за разлика от небрежното му отношение към активизирания персонален състав.

Интервюто на „ Новая газета “ с съветския доброволец разкрива няколко основни наблюдения по отношение на придвижването за набиране на съветски доброволци. Интервюто затвърждава оценката на ISW, че съветското МО не е дейно в директното привличане на новобранци заради репутацията си, което прави съветските частни военно компании по-привлекателни за новобранците.

Руското МО евентуално употребява свързани с МО частни военно компании, с цел да заблуди новобранците да подписват военни контракти, дейно прехвърляйки личен състав на ЧВК в съветската войска в границите на неотдавнашните старания за професионализиране на армията. Интервюто демонстрира, че съветските елитни елементи като въздушнодесантните сили или Спецназ евентуално са подсилени от доброволци и мобилизиран личен състав и към този момент не са напълно или даже главно формирани от експерти или експерти, което слага под въпрос статута им на „ елитни “ елементи. Руски блогър също означи, че Русия би трябвало да промени системата си за набиране на личен състав, защото тя не регистрира експертния опит на новобранците.

Русия може даже да основава или да показва неправилно доброволческите елементи, с цел да клейми такова набиране като записване в влиятелни елитни елементи.

Руските чиновници не престават да уголемяват своите акции за набиране на доброволци в цяла Русия и в окупирана Украйна. Съобщава се, че съветникът на ръководителя на Башкирия Артур Юмагужин е формирал действен батальон „ Салават Юлаев “.

Съветникът на кмета на Мариупол Петро Андрюшенко разшири известията за жителите на Мариупол, които получават реклами за сключване на военни контракти с съветските въоръжени сили.

Ръководителят на съветската окупация на Крим Сергей Аксьонов се срещна с представители на Руското доброволческо сдружение за подкрепяне на армията, авиацията и флота на Русия и даде обещание да отпусне 15 милиона рубли (около 182 325 долара) за разширение на програмата.

Собственикът на производителя на муниции за прецизни пушки Lobayev Arms, Владимир Лобаев, твърди, че локални чиновници като служителя на Думата на Краснодарския край Тозлян Арменак не престават да купуват оръжия за неназована казашка част БАРС.

Руските служби за сигурност не престават да арестуват украински жители по обвинявания, че са свързани с кримско-татарски доброволчески батальон. Руски източници обявиха на 14 април, че съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) е арестувала двама хипотетични членове на доброволческия батальон „ Номан Челебиджихан “ в Севастопол, Крим.

Доброволческият батальон „ Номан Челебиджикан “ е въоръжено съпротивително формирование, основано през 2016 година, с цел да се опълчи на анексирането на Крим от Русия и е неразрешено в Русия. Кримският информативен бюлетин Crimean Realities заяви на 14 април, че съветските сили за сигурност са задържали десетки украински жители през миналата година по обвинявания, че са взели участие в кримско-татарския доброволчески батальон.

Комисарят по правата на детето на Руската федерация Мария Лвова-Белова съобщи на 14 април, че закъсненията при връщането на украински деца от Русия в Украйна се дължат на промени във военните дейности на фронтовата линия. Лвова-Белова съобщи на 14 април, че всички украински деца, които преди този момент не са се върнали от „ ваканции “ в Краснодарския край, към този момент са се върнали при фамилиите си. Според нея, родители от окупирани територии непринудено са изпратили децата си в Южна Русия в края на лятото на 2022 година и че както съветските, по този начин и украинските доброволчески организации спомагат за събирането на украинските деца с родителите им.

ISW продължава да смята, че съветски чиновници употребяват ваканционни и рехабилитационни схеми, с цел да депортират украински деца в окупирания Крим и Русия.

Руските окупационни управляващи не престават да се приготвят за предварителни избори в окупираните територии. Окупационният началник на Запорожка област Евгений Балицки разгласи на 14 април, че е подал заявление за присъединяване в предварителните избори в Общоруската партия „ Единна Русия “, които ще се проведат от 22 до 28 май.

Заместникът от окупацията на Запорожка област Владимир Рогов съобщи на 13 април, че окупационните чиновници ще стартират локални избори, с цел да изберат членове на законодателното заседание и че тези лица ще предложат свои претенденти за губернатор на окупираната Запорожка област.

Руски източник съобщи на 14 април, че окупационните правоприлагащи органи в Мариупол са арестували две лица, обвинени в осъществяване на нахлуване против шефа на окупационната полиция на Мариупол Михаил Москвин на 27 март.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР