Кремъл сложи край на петролната си война със Саудитска Арабия,

...
Кремъл сложи край на петролната си война със Саудитска Арабия,
Коментари Харесай

Петролните проблеми на Русия едва започват

Кремъл постави завършек на петролната си война със Саудитска Арабия,  но шокът от срутва на цената на петрола стартира да се отразява на бюджета на Русия, написа Блумбърг

Следващият месец съветската хазна ще получава по-малко от 1 $ за всеки изнесен барел нефт, сочат калкулации на Блумбърг, основани на данни на съветското финансово министерство.  Очаква се износните мита за петрола от Русия през май да паднат с 87% по отношение на април.

„ Нивото на износните мита е най-ниското от 2002 г “, съобщи  пред организацията представител на съветското финансово министерство.

Руското експортно мито на петрола се преизчислява ежемесечно въз основа на междинната цена на сорта Юралс. Системата защищава държавния бюджет от непосредствени шокове при внезапен спад на цените. Според финансовото министерство междинната цена на сорта Юралс е била малко над 19 $ за барел в интервала сред 15 март и 14 април

Рекордно ниските цените на черното злато са изключително тревожни за Русия, защото приходите от експорт на нефт и природен газ дават отговор за към 40% от общите държавни доходи. Именно избягването на сериозен спад на приходите бе главната причина Кремъл да се съгласи на историческото съглашение с ОПЕК за стесняване на добива нефт.

Руският президент Владимир Путин, който през март отхвърли предлагането на Саудитска Арабия за понижаване на производството с 1,5 млн. барела дневно, неотдавна одобри стесняване на добива с близо 10  млн. барела дневно. Сделката съставлява опит за възобновяване на салдото на петролния пазар и отбягване на по-нататъшни разтърсвания на фона на рекордния спад на търсенето и опасността за увеличение на добива от страна на Рияд.

В рамките на съглашението Русия ще понижи производството си през май и юни с 2,5 млн. барела дневно до най-ниското равнище на рандеман от 2003 г.  Това стесняване на производството ще бъде „ голямо предизвикателство “ за съветската петролна промишленост заради комплицираните геологически условия, при които тя оперира, счита анализатор от Oxford Energy.

Руският министър на енергетиката Александър Новак обаче счита, че договорката е в полза на стопанската система и бюджета на страната.

„ Макар че договорката, реализирана от страните от ОПЕК+, ще помогне за стабилизирането на петролния пазар, сривът на търсенето е толкоз огромен, че не съществува допустимо съглашение, което да го компенсира “, споделят от Международната енергийна организация (IEA). От организацията чакат пространствата за предпазване на нефт да бъдат запълнени през лятото.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР