Кремъл съобщи, че се водят разговори за евентуална размяна на

...
Кремъл съобщи, че се водят разговори за евентуална размяна на
Коментари Харесай

Песков: Русия и Москва водят преговори за размяна на Ева Гершкович

Кремъл заяви, че се водят диалози за възможна замяна на репортера на Wall Street Journal Еван Гершкович, който беше арестуван в Русия преди близо една година по обвинявания в шпионаж.


32-годишният американски жител беше арестуван от сътрудници на службата за сигурност ФСБ през март 2023 година и упрекнат в шпионаж - първото сходно обвиняване против западен публицист от руската ера насам.

Гершкович, работодателите му и Белият дом изрично отхвърлят обвиняването в шпионаж, което съгласно тях е изфабрикувано.

Владимир Путин изрази подготвеност за замяна на журналиста и през днешния ден Кремъл съобщи, че диалозите към момента не престават зад кулисите.

" Многократно сме казвали, че има избрани контакти, само че те би трябвало да се реализират в безспорна тишина ", съобщи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков.

" Нарушаването на това безмълвие единствено ще сътвори спомагателни проблеми и ще попречи на постигането на какъвто и да е резултат в този развой ", добави той.

Тази седмица съдът в Москва постанови, че Гершкович, който по-рано е работил за " Moscow Times " и Агенция Франс Прес, ще остане в предварителния арест до края на юни.

По време на брифинга си Песков съобщи, че " няма индикации " по кое време ще стартира процесът. Някои наблюдаващи обявиха, че е малко евентуално да се стигне до замяна преди произнасянето на присъдата.

Вашингтон упреква Москва, че арестува американски жители по неоснователни обвинявания, с цел да ги употребява като разменна монета за освобождение на руснаци, наказани в чужбина. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР