Кремъл проведе церемония за анексиране на украинските региони Донецк, Луганск,

...
Кремъл проведе церемония за анексиране на украинските региони Донецк, Луганск,
Коментари Харесай

Гутериш: Русия нарушава Хартата на ООН с анексията

Кремъл организира гала за анексиране на украинските райони Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие. В този миг на заплаха би трябвало да подчертая задължението си като общоприет секретар да съблюдавам Хартата на Обединените народи.

Това съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш. Изявлението му бе оповестено на уеб страницата на Организацията. 

Хартата на Организация на обединените нации е ясна. Всяко анексиране на територия на страна от друга страна вследствие на опасност или потребление на мощ е нарушаване на правилата на Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право. Общото заседание на Организация на обединените нации е също толкоз ясно, настоя той.

В своята забележителна Декларация за другарски връзки от 24 октомври 1970 година — неведнъж представена като посочваща правила на общото интернационално право от Международния съд — Общото заседание разгласи, че  " територията на една страна няма да бъде обект на придобиване от друга държава в резултат на опасността или потреблението на мощ " и че " никое териториално придобиване вследствие на опасността или потреблението на мощ няма да се признава за законно ".

Руската федерация, като един от петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност, споделя особена отговорност за спазването на Хартата.

Всяко решение да се продължи с анексирането на Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области на Украйна . Не може да се съгласува с интернационалната правна рамка.

То се опълчва на всичко, което интернационалната общественост би трябвало да пази. То подценява задачите и правилата на Обединените народи. Това е рискова ескалация. Тя няма място в актуалния свят. Не би трябвало да се приема, декларира още той.

Позицията на Организация на обединените нации е недвусмислена: ние сме изцяло ангажирани със суверенитета, единството, независимостта и териториалната целокупност на Украйна в нейните интернационално приети граници, в сходство със съответните резолюции на Организация на обединените нации.

Искам да подчертая, че по този начин наречените " референдуми " в окупираните райони бяха извършени по време на деен въоръжен спор, в региони под съветска окупация и отвън правната и конституционна рамка на Украйна.

Те не могат да бъдат наречени същински израз на националната воля.

Всяко решение на Русия да продължи напред ще заплаши в допълнение вероятностите за мир.

Това ще удължи трагичното влияние върху международната стопанска система, изключително върху разрастващите се страни и ще попречи на способността ни да доставяме животоспасяваща помощ в Украйна и отвън нея. Крайно време е да се отдръпнем от ръба.

Сега повече от всеки път би трябвало да работим дружно, с цел да сложим завършек на тази опустошителна и безсмислена война и да защитим Хартата на Организация на обединените нации и интернационалното право, написа още в изказването.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР