Кремъл настоя да бъдат освободени задържаните в Беларус 33-ма руснаци,

...
Кремъл настоя да бъдат освободени задържаните в Беларус 33-ма руснаци,
Коментари Харесай

Русия поиска да бъдат освободени задържаните в Беларус руснаци

Кремъл настоя да бъдат освободени арестуваните в Беларус 33-ма руснаци, които са упрекнати, че са желали да провеждат всеобщи вълнения там малко преди президентските избори на 9 август, на които сегашният държавен глава Александър Лукашенко се явява за шести мандат, съобщи Франс прес.

Според Минск задържаните са членове на частната военна компания "Вагнер ", която от дълго време е упреквана, че е близка до Кремъл и праща свои наемници на интервенции в чужбина.

"Надяваме се, че нашите беларуски съдружници ще изяснят този случай в най-скоро време и че нашите жители ще бъдат освободени ", съобщи представителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той дефинира като безпричинно задържането на тези руснаци, някои от които се взели участие в бойни дейности в Източна Украйна, заради което Киев е изискал да бъдат екстрадирани.

Песков удостовери, че руснаците работят за частна охранителна компания, без да я назове, и че са прекосявали директно през Беларус на път за Турция.

В Беларус арестуваха 32-ма руснаци от частната войска "Вагнер "

"Те не са носели нещо нелегално и с нищо не са нарушили закона ", сподели представителят на съветското президентство.

Беларус упреква 33-мата арестувани руснаци, както и още 200 други, които се търсят, че са желали да дестабилизират страната с наближаването на президентските избори. Те са упрекнати, че са се пробвали да провеждат всеобщи безредици благодарение на двама локални опозиционери, Сергей Тихановски и Микола Статкевич, които са в пандиза от няколко седмици.

Съпругата на Тихановски Светлана отхвърли обвиняванията. Според нея това е режисура на беларуските управляващи, която е арестувала наемници, които Минск нормално оставя да употребяват Беларус като директна база към горещи точки по света.

Сергей Тихановски е доста известен видеоблогър, който беше претендент на изборите на 9 август. След задържането му през май Светлана Тихановска стана претендент за президент на негово място и е считана за главен противник на Лукашенко, отбелязва Агенция Франс Прес.

След задържането на руснаците в Минск на 29 юли не е имало контакти сред президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко, сподели Песков, представен от ТАСС. Той посочи, че нужните контакти се реализират по линия на външното министерство и посолството на Русия в Минск.

Украйна е получила от Беларус лист на арестуваните съветски жители и той е предаден на украинските способени правоохранителни органи за изследване, сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Минск е изискал от Киев да ревизира дали някои от арестуваните са взели участие в закононарушения и военни дейности в Източна Украйна. Кулеба даде обещание украинските управляващи скоро да отговорят на питането на Беларус, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР