Кремъл изрази благодарност на Лукашенко за посредничеството в преговорите с

...
Кремъл изрази благодарност на Лукашенко за посредничеството в преговорите с
Коментари Харесай

„Властите няма да преследват вагнеровците, участвали в бунта“: основното от изявленията на Дмитрий Песков

Кремъл изрази признателност на Лукашенко за посредничеството в договарянията с Пригожин

... - Чухте утринното изказване на президента, само че чухте и нашите известия за утринния телефонен диалог сред президента Путин и президента Лукашенко, - с тези думи Песков стартира своя съвсем нощен брифинг на 24 юни. - Имаше и други диалози сред двамата президенти, в това число този, която се състоя единствено преди час. (Приблизително в 22.15 московско време - А.Г.)

Двамата президенти в действителност се съгласиха президентът Лукашенко да посредничи в напъните за разрешаване на обстановката. И ние високо ценим тази подготвеност.

Сигурно ще ме попитате за какво президент Лукашенко?

Факт е, че Александър Григориевич от дълго време е персонално осведомен с Пригожин, от към 20 години, и това беше негова персонална самодейност, която беше съгласувана с президента Путин.

Благодарни сме на президента на Беларус за тези старания.

По-нататък. Знаете, че в последна сметка беше допустимо да се позволи тази обстановка без спомагателни загуби, без в допълнение повишение на равнището на напрежение.

В резултат на това беше реализирано съглашение ЧВК Вагнер да се върне в лагерите си.

Някои от тях (става дума за бойците – А.Г.), които желаят и в бъдеще ще могат да подпишат контракти с Министерството на защитата – (ще останат на работа. – А.Г.). Това се отнася за тази част от ЧВК, която не е взела участие в тази „ акция “. (Наистина имаше такива формирования, които през цялото време размислиха и се върнаха. Дори желаеха конвой от КАТ и друга помощ, с цел да се върнат в местата на непрекъсната дислокация.)

Що се отнася до останалите бойци, никой няма да ги преследва.

Предвид заслугите им на фронта. Винаги сме уважавали героичните им каузи на фронта и постоянно ще пазим това почитание. Питате ме какво ще стане персонално с Пригожин? Наказателното дело против него ще бъде прекъснато и той самият ще замине за Беларус. Е, може би това желаех да ви кажа.

Вечерният диалог (на Путин и Лукашенко. - А.Г.), в който това съглашение към този момент беше закрепено.., беше доста дълъг, прям, топъл и доста градивен.

Освен това, към този момент в подтекста на гореизложеното, желая също да ви осведомявам, че имаше телефонен диалог сред президента Путин и арменския министър председател Пашинян, като президентът също по този начин осведоми доста в детайли своя арменски сътрудник за днешния ден и за събитията от през днешния ден. По принцип това желаех да ви кажа. Разбирам, че имате доста въпроси, не знам дали мога да им отговоря, само че дано опитаме. Какви други въпроси имате?

Първият въпрос беше от Комсомолская истина:

- Дмитрий Сергеевич, кажете ми, ще се отрази ли тази обстановка на хода на СВO?

- В никакъв случай.

СВО продължава, нашите бойци на предната линия демонстрират подвиг, доста, доста дейно и сполучливо отблъскват контранастъплението на въоръжените сили на Украйна и интервенцията ще продължи...

ЗА КАКВО ОЩЕ ПОПИТАХА ПРЕССЕКРЕТАРЯТ

По време на брифинга Песков отговори на въпроси на други публицисти...

...- Пригожин ще замине за Беларус, само че каква позиция и какво ще прави в Беларус?

- Не мога да отговоря на този въпрос.

- Дмитрий Сергеевич, загатнаха ли се и разискаха ли други условия, имаше ли някакви договорености по отношение на напускането на ЧВК " Вагнер " на местата им на дислокация и напускането на Пригожин?

- Ако питате каква е гаранцията, че Пригожин ще може да замине за Беларус - това е думата на президента на Русия.

- А някакво телевизионно послание на Путин да очакаваме ли?

- Не. Казахме ви всичко, всичко, което искахме и можехме да кажем. Днес и през нощта не се плануват нови обръщения на президента.

- Правилно ли разбираме, че през днешния ден Путин през целия ден беше в Кремъл и в този момент продължава да работи там?

- Да в действителност.

- Знае ли се къде се намира Пригожин сега:

- Не, аз не знам.

- Путин сподели, че всеки, който съзнателно е поел по пътя на измяната и е почнал въоръжен протест, ще понесе неизбежно наказване и ще дава отговор както пред закона, по този начин и пред нашия народ. Можете ли да коментирате по някакъв метод?

- Мога да го разясня. Имаше по-висша цел да се избегнат кръвопролития, да се избегне вътрешна борба, да се избегнат конфликти с непредвидими резултати и в името на тези цели бяха осъществени посредническите старания на Лукашенко и президентът Путин взе съответното решение.

- Ще има ли кадрови промени в Министерството на защитата? Може би това беше част от изискванията, които бяха контрактувани?

- Тези въпроси са извънреден прерогатив и компетентност на Върховния главнокомандващ, в сходство с Конституцията на Русия, тъй че тези тематики мъчно биха могли да бъдат обсъждани по време на упоменатите контакти.

- Вярно ли е, че и Алексей Дюмин е взел участие в договарянията?

- Не мога да ви дам повече детайлности.

- Знаете ли по кое време ще отпадне режимът на КТО?

- Контра-терористичната интервенция ще бъде анулирана допустимо най-скоро.

- Знаете ли какъв брой бойци починаха през днешния ден?

- По традиция нямам право да давам отговор на сходни въпроси. Моля да отправите тези въпроси към Министерството на защитата.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР