Кремъл е сериозно обезпокоен от ситуацията в Нигер и призова

...
Кремъл е сериозно обезпокоен от ситуацията в Нигер и призова
Коментари Харесай

Кремъл обезпокоен от ситуацията в Нигер, призова за бързо възстановяване на законността в страната

Кремъл е съществено смутен от обстановката в Нигер и прикани за бързо възобновяване на законността в тази африканска страна, съобщи пред медиите през днешния ден прессекретарят на президента на Русия Владимир Путин - Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Ние следим обстановката там доста деликатно, още повече през последната седмица в действителност се занимавахме най-вече с делата на Африка със самите африканци ", сподели представителят на Кремъл, като визираше провелата се в Санкт Петербург среща на върха " Русия-Африка ".

" Призоваваме и за въздържаност на всички страни, с цел да не се стига до човешки жертви, и, несъмнено, желаеме Нигер колкото се може по-скоро да се върне в конституционното си русло и да продължи да търси решение на огромните провокации пред пътя на развиването на тази страна ", посочи представителят на Кремъл.

Песков предложи " в този случай да не се поставят в един ред на мисли " оценката на Кремъл на обстановката с военния прелом против президента Мохамед Базум в Нигер и думите на създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин за това, което се случва в африканската страна.

На 26 юли пучистите оповестиха по националната телевизия, че Базум е свален от поста, границите на републиката са затворени, въведен е комендантски част, стопира се действието на конституцията, както и активността на политическите партии. На 28 юли военачалник Абдурахман Чиани се разгласи за новия водач на Нигер. По време на преврата той предвождаше президентската армия, поделение от която арестува президента Базум.

Ройтерс отбелязва, че това е седмият боен прелом в Западна и Централна Африка за последните по-малко от три години. 

На 28 юли заместник-министърът на външните работи на Русия Михаил Богданов, разяснявайки изявления на западни медии за хипотетично присъединяване на съветски структури в събитията в Нигер, съобщи в изявление за ТАСС, че Москва няма никакво отношение към случилото се. Той акцентира, че Руската федерация в никакъв случай не се намесва във вътрешните каузи на други страни. Преди него съветският министър на външните работи Сергей Лавров назова дейностите на метежниците в Нигер антиконституционни.

Ройтерс припомня, че в аудио обръщение глас, дефиниран като притежаващ отличителните белези на този на Пригожин, приветства военния прелом в Нигер. Ръководителят на ЧВК " Вагнер " не твърди, че е взел участие в преврата, само че отбелязва, че това е дълго чакан миг на избавление от западния колониализъм. Афенцията показва, че наемническата войска на Пригожин си остава основен състезател във външната политика на Русия в Африка, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР