Кремъл днес отказа да коментира твърдението на джихадистката групировка Ислямска

...
Кремъл днес отказа да коментира твърдението на джихадистката групировка Ислямска
Коментари Харесай

Кремъл отказа да коментира твърдението на ИД, че е отговорна за атентата

Кремъл през днешния ден отхвърли да разяснява изказванието на джихадистката формация " Ислямска страна " (ИД) за отговорността ѝ за атентата край Москва, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на организация Агенция Франс Прес.

През уикенда Владимир Путин и Федералната работа за сигурност не загатнаха за съпричастност на джихадистите, а намекнаха за украинска диря, което е гневно отричано от Киев и Запада. Руският президент, който даде малко изказване в събота, би трябвало да се срещне с ръководители на службите за сигурност и с политически водачи по-късно през днешния ден. От друга страна, той не възнамерява да посети „ Крокус сити хол “, който стана сцена на най-тежкото нахлуване в Русия от двайсет години насам и най-смъртоносната офанзива, за която ИД пое отговорност в Европа.

Три дни след нещастието редица въпроси остават без отговор, по-специално по отношение на самоличността и претекстовете на четиримата обвинени. Говорителят на Владимир Путин - Дмитрий Песков, през днешния ден не даде отговор. " Тече следствие и би било неверно администрацията на президента да разяснява напредъка му ", сподели единствено той пред пресата.

Групировката " Ислямска страна " (ИД), с която Русия се бие в Сирия и която е дейна в кавказката част на Русия, пое отговорност за атентата, само че съветските управляващи настояват, че обвинените нападатели са се пробвали да доближат територията на Украйна след нападението. Киев, който се бори с нашествието на съветски войски от февруари 2022 година, отхвърля „ всякаква връзка със станалото “. Европейският съюз също отхвърля версията на съветския президент.

Днес съветската държавна телевизия не загатна нито " Ислямска страна ", нито Украйна, само че уточни, че часовете за патриотично обучение в учебните заведения в страната ще се концентрират върху тероризма.

На мястото на нещастието проверяващите не престават да претърсват руините на концертната зала, опустошена от великански пожар, запален от нападателите. Броят на ранените e 182, а 97 остават в болница, оповестиха управляващите. 

Дмитрий Песков не пожела да разяснява и изказванията за изтезания на заподозрените в ареста, които се появиха след публикуването на видеоклипове в обществените мрежи и фотоси, показващи ги с окървавени лица. На фотосите от арестите, излъчени по съветската държавна телевизия, трима от четиримата хипотетични нападатели имат кръв по лицата си.

Друго видео, популяризирано по интернет, чиято достоверност не е доказана, демонстрира по какъв начин някой зад кадър реже ухото на един от обвинените. По време на чуването на обвинените пред съда в Москва нощес, един от тях имаше бяла превръзка върху ухото, до момента в който различен дойде в инвалидна количка и със затворени очи. Като цяло съветските управляващи оповестиха, че са арестували 11 души, в това число четиримата хипотетични нападатели. Четиримата ще останат в ареста до 22 май, в очакване на процеса против тях, датата за който към момента не е планувана.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР