Кредитният консултант Тихомир Тошев препоръчва да стегнем коланите, вместо да

...
Кредитният консултант Тихомир Тошев препоръчва да стегнем коланите, вместо да
Коментари Харесай

Периодът на ниските лихви обаче приключи, хората с ниски доходи да не влизат в кредитна спирала!

Кредитният съветник Тихомир Тошев предлага да стегнем коланите, вместо да посягаме към рефинансиране

Ниските лихви ще останат най-вероятно до края на годината, само че интервалът им завърши и още от началото на 2023 година ще забележим покачването им. Това сподели в " Денят стартира " по Българска национална телевизия кредитният съветник Тихомир Тошев.

„ Вече над 32 милиарда лв. успяхме да изтеглим, а от началото на годината растежът на ипотечното кредитиране е към 32%, а при потребителското – 28. Това демонстрира, че най-вероятно ще пристигна интервал на затихване и намаляване на интереса към кредитирането, тъй като такива растежи не са типични “, добави той.

След като бе запитан по какъв начин клиентът ще разбере, че му е вдигната лихвата, специалистът отговори, че методът на известяван в банките е друг – някои са избрали да го вършат по телефона, а други по e-mail. Задължително банката ще постави в уеб страницата си и в офисите си такова съобщение. 

„ Хората с ипотечни заеми би трябвало да знаят, че при 90% от договорите лихвата може да се трансформира единствено два пъти в годината. Обикновено това е на 1 януари или през юли. Това е записано в контракта за заем “, добави той.

Очакваме по-тежка зима за семействата и за бизнеса, само че не чак подобен апокалипсис, за какъвто някои политици приказват, съобщи Тошев. 

„ Ще има доста затруднени групи тази година, само че да живеят на заем не предлагам, макар че някои го вършат. Увеличават се хората, натрупали 2-3 бързи заема, които изпитват усложнения да ги обслужват “, добави той.

„ Бързият заем се тегли за нещо доста належащо. Сумата да е дребна и да се изплаща още на първа заплата. Да изтеглите втори, с цел да погасявате първият е най-голямата неточност, която може да извършите “, предизвестява кредитният съветник. 

Не би трябвало ръководещите да оставят хората с ниски приходи да влизат в кредитни спирали и да не могат да си покриват месечните разноски, поучава той. 

„ Цените на готовите жилища в огромните градове ще се задържат. Ще има спад при надценените и некачествено издигнатите парцели, както и в по-лошите квартали “, предвижда специалистът. 
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР