Кредитна линия от 100 хиляди до 1 милион лева за

...
Кредитна линия от 100 хиляди до 1 милион лева за
Коментари Харесай

ББР ще предлага кредит до 1 млн. лева за розопреработвателите

Кредитна линия от 100 хиляди до 1 милион лв. за интервал от три години ще предлага Българската банка за развиване за бранша на розопроизводството у нас.

Новият кредитен артикул, в поддръжка на розопреработвателите в страната, създаден от ББР , бе показан пред публицисти в Министерството на земеделието през днешния ден от министър Иван Иванов и министърът на нововъведенията и растежа Даниел Лорер.

За производителите на розов цвят у нас това значи, че могат да засеят освен годишна продукция 2022 година, само че и годишна продукция 2023 и 2024 година " Основният детайл на програмата е, че ние поемаме като поръчителство розовото масло, което се създава, като по този метод, залагайки първите партиди розово масло, производителите ще могат да финансират идващите си стъпки за годишна продукция и по този начин тя да завърши сполучливо ", изясни Владимир Георгиев, изпълнителен шеф на ББР.

Той акцентира, че продуктът е ориентиран особено към розопреработвателите и цели да внесе ликвидност в цялостната система на розопреработването, както и да подкрепи бранша в миг, в който той изпитва огромни усложнения.

Продуктът е с главница за към 20 млн. лв. и като ликвидност това е изцяло задоволително за целия бранш. Надяваме розопреработвателите да бъдат изцяло задоволени от ресурса, който получават, сподели още Георгиев. В отговор на въпрос той посочи още, че лихвите са от 3,7 % нагоре според от кредитния рейтинг и обезпечението. " Възможно е ББР да приема и разнообразни от тези на останалите банки обезпечения и това я прави преференциална по отношение на естествените търговски банки ", разяснява изпълнителният шеф на ББР.

Създаването на новия кредитен артикул представителите на ББР дефинираха като прелестен образец за сполучлив разговор сред банката и бизнеса и споделиха, че за в бъдеще ще има доста такива артикули, ориентирани към характерни браншове, със характерни проблеми, тъй че те да бъдат решени и стопанската система да върви напред.

На въпрос кои други браншове следва да се подкрепят от банката, министър Лорер уточни, че земеделието ще бъде една от " фокусираните зони ", само че сега не може да уточни различен съответен бранш, защото следва тяхното прецизиране. Той насочи зов към браншовите организации в земеделието да търсят контакт с ББР - " там ще попаднете на хора, които ви слушат и имат мандата да ви оказват помощ, ние сме тук за вас ".

" ББР е сериозен сътрудник на Министерство на земеделието във връзка с Националния проект за стабилно развиване и на интервенциите, планувани в Стратегическия проект на ОСП, обвързвана с България. Българските аграрни производители могат да се усещат предпазени в идващия програмен интервал 2023 - 2027 година преди внасянето на Националния стратегически проект ", сподели министър Иванов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР