Кредити за пенсионери масово се предлагат от банковите институции у

...
Кредити за пенсионери масово се предлагат от банковите институции у
Коментари Харесай

Отпускат ли кредити за пенсионери?

Кредити за пенсионери всеобщо се оферират от банковите институции у нас. За разлика от общоприетите потребителски заеми, заемите за хора в пенсионна възраст нормално вървят с малко по-различни условия за разпределяне. Това е по този начин, тъй като профилът на един пенсионер е по-различен от този на кредитополучател в дейна трудова възраст.

Обикновено се ползват облекчени процедури за кандидатстване, което не е наложително да значи, че лихвените проценти са преференциални. Предложения на родния пазар вървят с лихви, които се въртят към междинния лихвен % по общоприетите потребителски заеми. Трябва да се означи, че всичко е строго самостоятелно и зависи, както от институцията, по този начин и от профила на претендента за заем.
Какво съставляват заемът за пенсионер
Кредитите за пенсионери се разграничават от общоприетите потребителски заеми по няколко съществени признака. Обикновено оптималната сума, която кредитната институция би отпуснала на пенсионер, е по-ниска по отношение на общоприетите заеми, а срокът за погасяване също е съгласуван с възрастта на кредитополучателя.

При все, че всеки заем зависи от самостоятелния профил на претендентите, това, което разграничава общоприетите заеми от заемите за пенсионери може да се заключи по този начин:
по-ниски оптимални суми по кредита; ограничения в оптималния период за погасяване на заема; изисквания за възраст; изисквания за размер на пенсията; Особености на заемите за пенсионери
Някои банки обвързват, както размера на получаваната пенсия, по този начин и възрастта на кредитополучателя с оптималната сума, която биха отпуснали. Логично, колкото по-висока пенсия получава претендент за заем, толкоз по-висока сума да може да изтегли. На родния пазар оптималната сума по заем за пенсионер варива от 5 000 лв. до 30 000 лв. според от институцията.



 

Редица банки у нас оферират потребителски заеми, предопределени особено за пенсионери; Снимка: iStock

Когато става дума за възрастта на пенсионера, множеството кредитни институции имат поради възрастта в края на периода на заема. Това значи, че заемът би трябвало да бъде погасен преди достигането на избрана възраст. Това нормално дефинира периода за погасяване на заема. Според изискванията на някои банки, тази възраст е 75 години, до момента в който се срещат и условия за възраст до 70 години, когато става дума за заеми за пенсионери за по-високи суми.

Така да вземем за пример, в случай че пенсионер на 69-годишна възраст желае да изтегли банков заем, някои институции няма да предложат период за погасяване, който надвишава 6 години, защото кредитополучателят ще бъде навръх 75 години в края на периода на заема.
Колко ще скочи възрастта за пенсия през идващите години?
България ползва политика за гладко повишаване на нужната възраст за приемане на пенсия от 2016 година насам. Според Кодекса за с...
Прочети повече
На родния пазар оптималният период за погасяване на заеми за хора в пенсионна възраст нормално се върти към 5-10 години, като всичко зависи от самостоятелния профил на претендента за заем. Често се срещат предложения с оптимален период за погасяване от 7 години. Трябва да се означи, че при доста общоприети заеми за ползване оптималният период също е закрепен до 10 години.
Други изисквания
Кредитите за пенсионери постоянно вървят с условие за превод на пенсията по сметка в банката, която отпуска заема. Срещат се предложения, които оферират опция за съдлъжник при не задоволителен размер на прихода на претендента. Масово офертите не изискват даване на поръчителство. Някои предложения вървят и със застрахова живот.

Често условие е лицето да е придобило право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по Кодекса за обществено обезпечаване, до момента в който някои банки просто слагат минимална възраст за кандидатстване за заем за пенсионер. В една от огромните банки у нас тази минимална възраст е 60 години.

Още от ФИНАНСИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР