Кредитът на Държавната консолидационна компания (ДКК) към Българската банка за

...
Кредитът на Държавната консолидационна компания (ДКК) към Българската банка за
Коментари Харесай

ДКК погаси кредита си към Българската банка за развитие

Кредитът на Държавната консолидационна компания (ДКК) към Българската банка за развиване, в размер на 126,4 млн. лв., е напълно погасен. Това оповестиха от министерството на стопанската система и промишлеността.

От министерството показват, че българските данъкоплатци към този момент няма да заплащат трупащите се лихви по заема, които досега са 22 млн. лв.. Само за последната година тези лихви възлизат на над 6 милиона и половина лв..

Погасяването на заема станало допустимо откакто министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов предприе всички нужни дейности по закон и  от сдружението, на което е било предоставено осъществяването на плана за неосъществения държавен комплекс. С погасяването на дълга ще бъдат отстранени всички възбрани и залози, които са направени във времето на част от държавните предприятия към ДКК.

Кредитното обвързване е насъбрано през годините от ДКК, по отношение на платено предплатено на сдружението, реализатор на несъстоялия се държавен комплекс, както и поради купено обвързване от ДКК през 2018 година, обвързвано с Кемира ЕООД, за което към този момент е сезирана прокуратурата и страната продължава да търпи вреди.
 Министерството на стопанската система работи за възобновяване на финансови вреди за ДКК
Министерството на стопанската система работи за възобновяване на финансови вреди за ДКК

Предприети са ограничения за възобновяване на близо 70 милиона лв. без Данък добавена стойност, изплатени през 2020 г

Министър Богданов акцентира, че водещ приоритет е бъдещето на обществените предприятия към Министерството и работещите в тях над 5550 души. По думите му с връщането на цялата сума по заема се икономисват обилни средства, които са разходвани досега. Следващите ни стъпки са свързани с развиването на тези предприятия, които да подсигуряват устойчивото ръководство на сдруженията на пазарен принцип, добави той.

Богданов уточни, че развиването на държавните предприятия ще бъде фокусирано в четири съществени посоки - чисти технологии и кръгова стопанска система, отбранителна аерокосмическа промишленост, хранителни и биотехнологии, сериозни минерали, метали и първични материали.

Той посочи, че не престават и всички нужни дейности по закон за отбрана на държавния интерес и за възобновяване на още финансови вреди, генерирани в предходни години по разнообразни посоки. " Водят се диалози и имаме уверението от сдружението, на което е било предоставено осъществяването на държавния комплекс, че ще възвърне и останалата част от сумата, която е била преведена предплатено за осъществяването на плана ", акцентира министърът на стопанската система.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР