Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир днес посети

...
Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир днес посети
Коментари Харесай

Израелски министър предизвиква палестинците

Крайнодесният израелски министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир през днешния ден посети Храмовия рид в Йерусалим, където се намира джамията Ал Акса, съобщи Ройтерс, базирайки се на локални медии. Мястото е свещено както за евреи, по този начин и за мюсюлмани.

Новинарският уебсайт “Уайнет “ (Ynet) разгласява фотоси от визитата на Бен-Гвир, на които се вижда, че е съпроводен от многочислена защита.

Израелският опозиционен водач и някогашен министър-председател Яир Лапид предизвести, че сходно посещаване от страна на новия министър на националната сигурност може да провокира принуждение.

Храмовият рид е третото по святост за мюсюлманите място след Мека и Медина. За евреите това е най-свещеното място. Те имат вяра, че там са се намирали два антични храма (Първият храм и Вторият храм), свещени за юдаизма.

Понастоящем в комплекса е позволено единствено мюсюлманско свещенодействие. Няма данни, че по време на обиколката си там, Бен-Гвир се е помолил.  

Палестинското външно министерство съобщи, че " изрично осъжда щурма на джамията Ал Акса от министъра екстремист Бен-Гвир и преглежда това като невиждана провокация и рискова ескалация на спора ".

Бен-Гвир постави клетва предходната седмица като министър в новото държавно управление, ръководено от Бенямин Нетаняху, формирано от крайнодесни и религиозни партии.

Българска телеграфна агенция
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР