Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонару е останал две

...
Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонару е останал две
Коментари Харесай

Болсонару е прекарал 2 нощи в унгарското посолство

Крайнодесният някогашен президент на Бразилия Жаир Болсонару е останал две нощи в унгарското посолство в Бразилия предишния месец,  съобщава " Ройтерс ".

Това се е случило единствено дни, откакто  и арестува двама някогашни сътрудници по съмнение в скрит план за прелом, сподели юристът на Болсонару в понеделник.

Престоят в унгарското посолство на 12-14 февруари беше оповестен за първи път от New York Times въз основа на запис от охранителна камера от вътрешността на посолството.

Разкритията повдигат въпроси по отношение на проектите на някогашния президент , защото против него се водят голям брой престъпни следствия в Бразилия и няколко членове от вътрешния му кръг към този момент са в пандиза.
 Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за протеста от 8 януари
Четирима поддръжници на Болсонару застават пред съда за протеста от 8 януари

Започва процесът против поддръжници на крайнодесния някогашен президент

Бразилската полиция не би могла да арестува политик, отседнал в задгранично посолство.

Адвокатът на Болсонару Фабио Вайнгартен съобщи в обществените медии, че някогашният президент е прекарал два дни в унгарското посолство, " с цел да поддържа контакт с публични лица на другарската страна " и " да получава настояща информация за политическия пейзаж на двете народи ".

" Всички други тълкования, които надвишават предоставената тук информация, са явно измислени, несвързани с действителността на обстоятелствата и на процедура са просто още една подправена вест ", написа Вайнгартен.

В понеделник вечерта бразилското външно министерство привика посланика на Унгария, с цел да обясни аргументите за престоя .

Унгарското посолство не отговори незабавно на искане за коментар . New York Times заяви, че юристът е отказал да разяснява, само че поискал анонимност чиновник на унгарското посолство, е удостоверил.
 Бразилия повдига обвинявания на сина на Болсонару
Бразилия повдига обвинявания на сина на Болсонару

За подправяне на документи

Болсонару поддържа положителни връзки с сътрудника си от крайнодесния водач, унгарския министър председател Виктор Орбан, като го назова собствен " брат " по време на посещаване в Унгария през 2022 година Двамата се срещнаха тази година в Буенос Айрес по време на встъпването в служба на новия десен президент на Аржентина Хавиер Милей.

Полицията конфискува паспорта на Болсонару на 8 февруари и го упрекна в редактиране на проектоуказ за анулация на резултатите от изборите през 2022 година, оказване на напън върху военни началници да се причислят към опит за прелом и скрит план за мятане в пандиза на арбитър от Върховния съд.

Миналата година бразилски съд постанови, че разпространяване на електорална дезинформация по време на изборите през 2022 година

Преди две седмици някогашните ръководители на армията и военновъздушните сили на Бразилия потвърдиха, че   е разискал проектоуказа за попречване  предаването на властта след вота.
 Бразилия арестува полковник, непосредствен до Болсонару
Бразилия арестува полковник, непосредствен до Болсонару

Като част от следствието за опит за прелом

На 19 март федералната полиция също го упрекна в машинация на досиетата му за имунизация, мотив за наказателни обвинявания.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР