Крайнодесните израелски групи тръгват на марш във Източен Йерусалим във

...
Крайнодесните израелски групи тръгват на марш във Източен Йерусалим във
Коментари Харесай

Израелски националисти на марш в Йерусалим, палестинците - с Ден на яростта

Крайнодесните израелски групи потеглят на марш във Източен Йерусалим във вторник, шествие, което рискува да възпламени напрежението с палестинците в оспорвания град и да възобнови насилието сред израилците и бойците от Газа , оповестява " Ройтерс ".

Определяйки марша като провокация, палестинските фракции приканват за " Ден на яростта " в Газа и окупирания от Израел Западен бряг. Ислямистките ръководещи в Газа, Хамас, предизвестиха за обновяване на военните дейности, в случай че това продължи.

" Предупреждаваме за рисковите последствия, които могат да произтекат от желанието на окупационната власт да разреши на екстремистките израелски заселници да проведат марш в окупиран Йерусалим на следващия ден ", съобщи палестинският министър председател Мохамад Щайе в Twitter

Първоначално маршът бе пренасочен , за да се избегне мюсюлмански квартал на Стария град на накара, като започнаха 11-дневни боеве.

Израелските десни упрекнаха държавното управление, че се провали с Хамас, като промени маршрута . Те трансформираха деня на шествието, след посредничеството на Египет за помирение в Газа.

П оходът във вторник, който би трябвало да стартира в 18:30 ч., съставлява директно предизвикателство за новия израелски министър председател Нафтали Бенет , който встъпи в служба в неделя и постави завършек на дългогодишното ръководство на ветерана Бенямин Нетаняху.
 Израел към този момент има ново държавно управление отпред с Нафтали Бенет
Израел към този момент има ново държавно управление отпред с Нафтали Бенет

Кабинетът е одобрен в Народното събрание с болшинство от 1 глас...

Министърът на вътрешната сигурност на Бенет утвърди шествието в понеделник.

Промяна на маршрута или анулация на шествието може да изложи ексцентричната коалиция на Бенет на обвинявания от страна на Нетаняху , който в този момент е в съпротива и неговите десни съдружници да дадат право на несъгласие за събитията в Йерусалим.

" Настъпи моментът Израел да заплашва Хамас, а не Хамас да заплашва Израел ", съобщи известният крайнодесен народен представител Итамар Бен-Гвир.

Официален маршрут за похода към момента не е разгласен . Израелските медии оповестиха, че полицията ще разреши на участниците да се събират пред портата на Дамаск в остарелия град, само че няма да им разреши да преминат през нея до мюсюлманския квартал, който има преобладаващо палестинско население.

Палестинските митинги бяха планувани за 18 часа в линията Газа, а Хамас и Фатах на палестинския президент Махмуд Абас приканиха палестинците да " наводнят " Стария град , с цел да противодействат на марша.

" Напрежението още веднъж се повишава в Йерусалим в доста нежно и сензитивно време за сигурност и политика , когато Организация на обединените нации и Египет интензивно вземат участие в затвърждаването на прекратяването на огъня ", съобщи пратеникът на Организация на обединените нации за Близкия изток Тор Уенсланд.

" Призовавайте всички съответни страни да работят отговорно и да заобикалят всевъзможни провокации, които могат да доведат до нов кръг на борба ", сподели той.

Израелските военни са подготвени възможна ескалация в Газа по време на марша , оповестиха израелски медии, а американското посолство в Йерусалим забрани на чиновниците си и техните фамилии да влизат в Стария град във вторник.

Палестинците желаят Източен Йерусалим да бъде столица на страна, която се стремят да основат на окупирания Западен бряг и Газа. Израел, който анексира Източен Йерусалим след войната от 1967 година (ход, който не печели интернационално признание),.
 Организация на обединените нации проверява за военни закононарушения израелските удари в Газа
Организация на обединените нации проверява за военни закононарушения израелските удари в Газа

Израел разгласи, че няма да сътрудничи на следствието
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР