Крайно време е да бъдат въведени критерии при обжалването на

...
Крайно време е да бъдат въведени критерии при обжалването на
Коментари Харесай

Кой и защо блокира газопровода „Гърция-България“- през ЗОП до везните на Темида


Крайно време е да бъдат въведени критерии при обжалването на публични поръчки, с цел да се постави завършек на практиката за обжалване от всеки, без значение дали има отношение към предмета на поръчката или е решил да се позабавлява за сметка на фирмите и на българските данъкоплатци. Това е мнението на доста от икономическите анализатори и на специалистите в областта на превоза и енергетиката, където значими планове се бавят поради обжалване от странни компании. Необходимо е да се вкара най-малкото аршин за потенциал – да се изисква от обжалващия да потвърди, че има потенциал да извърши най-малко дребна част от поръчката, за която се организира процедурата, съобщи неотдавна по Българска национална телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Наскоро в Закона за публичните поръчки бяха направени промени с желанието да бъде въведен по-голям ред и да се улеснят административните процедури. Много специалисти обаче считат, че още веднъж са останали бели петна, поради които инфраструктурни планове със стратегическо значение за България може да бъдат блокирани и да изостанат.

Един от очевадните образци е обжалването пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) на процедурата за избор на инженер-консултант за газовата връзка с Гърция (интерконектора Гърция-България). Процедурата по плана за създаване на стратегическа енергийна инфраструктура, приет за обект от общностен интерес за Европейски Съюз и с безспорна значителност за газовата съгласуваност в района, буксува поради обжалване от две компании, които нито териториално, нито като предмет на активност имат нещо общо с интерконектора, нито с природния газ като бизнес.

Още в края на предходната година процедурата беше обжалвана от компаниите „ Некст Инвест “- за търговия с парцели, и винарната „ Вини България “. Жалбата им беше отхвърлена от Комисия за защита на конкуренцията, само че незабавно по-късно двете компании апелираха още веднъж и не престават да бавят плана.

В единия случай обжалването е на обяснение по публичната поръчка, а в другата - на период. Обжалва се и това, че от „ Ай Си Джи Би “ не били дали отговор на въпроси, които, както се оказва, липсват в документа на жалбоподателя. В същото време се оказва, че процедурата по обжалванията си върви, без да се заплащат такси към Комисия за защита на конкуренцията.

Така, с потребление на най-обикновени процедурни хватки, изборът на инженер съветник застоява. Процедурата към момента е стопирана от компании, които и на доктрина, и на процедура нямат каквито и да било знания и потенциал за осъществяване на активността инженер-консултант, нито биха могли по какъвто и да било метод да изпълнят каквато и да е част от дейностите, свързани с създаване на интерконектора „ Гърция-България “

За да е по-ясно защо закъснение става въпрос, ще напомним, че процедурата за избор на инженер-консултант беше открита на 10 ноември 2017 година с краен период за кандидатстване 19 декември. Впоследствие, поради искане за удължение на този период, заради сложността на поръчката, новата последна дата за подаване на офертите беше изменена на 15 януари 2018 година Това се случи на 12 декември предходната година. Прогнозната стойност на поръчката е 8,45 млн. евро. Обжалването на двете компании „ Некст Инвест “ и „ Вини България “ получи гласност при започване на януари 2018 година

Сега е краят на месец март, а към момента не е ясно по кое време ще може да се завърши въпросът. Дотук се събира интервал на закъснение от има-няма половин година. През това време фирмите, които са кандидатствали и/или към този момент утвърдени изчакват в цялостна подготвеност, само че това няма да трае постоянно.

В търсене на отговор какъв е ползата на тези две компании от блокирането на процедурата за избор на инженер - съветник, 3eNews потърси връзка с посочения за шеф на „ Вини България “ Веселин Бушев, който посредством комплицирана плетеница от съдружия се свързва и с „ Некст Инвест “.

В диалог по телефона той отговори сбито, че апелира процедурата само „ от публичен, обществен интерес и никакъв различен “.

Интерконекторът „ Гърция-България “ цели диверсификация на енергийните източници, подсигурява енергийната сигурност, ускорява конкуренцията на пазара на природен газ, а по време на построяването и по-късно ще обезпечи и спомагателни работни места и несъмнено е в отбрана на публичния интерес. Затова изказванието на Бушев, че обжалването е „ от публичен, обществен интерес и никакъв различен “ е много необичайно, в случай че тази дефиниция не прикрива друга скица. Името на Бушев от дълго време се свързва с група от близки до ексбанкера Цветан Василев лица, един от които е Бисер Лазов, свързвани с разнообразни схеми за разграбването на активи на КТБ след нейния банкрут. В последно време се заприказва за прекосяването на тези лица в лагера на огромен състезател в политико-икономическата действителност на България – Делян Пеевски и ползи на Движение за права и свободи.

Оттук идва и съмнението, че с обжалването се цели доста закъснение на плана за интерконектора сред Гърция и България, което би сложило под въпрос опцията за осъществяване на бъдещи контракти – както за пренос, по този начин и за доставка на природен газ. Това може да е претекст както от позиция на конкурентни планове за превоз на природен газ /интерконектора Турция-България и реверса на ТБГ/, по този начин и на търговци с интерес да се ограничи навлизането на съперници на българския и други пазари в района /Газпром/, посредством интерконектора АйДжиБи.

Съществува обосновано подозрение за подкрепи в правосъдната власт, а единственото разумно съмнение е конкурентни планове на пренос на газ от Турция и свързани с този интерес политически представителства, разясняват специалисти, поискали имената им да не бъдат оповестени.

Кратка информация сочи, че Веселин Бушев, като се изключи че е шеф на „ Вини Бъгария “ има още „ Инфраструктурна компания “, „ Глобални пътни системи “ АД, Кен Трейд ЕАД. Името му взе участие в разнообразни функции – изпълнителен шеф, пълномощник, представител на притежател. “Интегрирани пътни системи” АД, “ИПК Родина “, “Пътно поддържане – Габрово”, “Владение Консулт” ( все още благосъстоятелност на “Некст Инвест”), “Булит 2007” (чрез прекачване, в този момент благосъстоятелност на Славка Ристич), ПФК “Ботев”. Подобна диря се наблюдава в „ Инфраструктурни компании “ АД, „ Интегрирани пътни системи “ АД, „ Индустриални вложения “ АД, Ареском ЕООД, „ Хидроенергийни планове “ ЕООД, ГИПС АД, и други най-малко 15 компании. Общият почерк са разнообразни схеми за източване и придобиване на основни активи. В сигнал до прокуратурата се показва, че противозаконната ликвидация на активи се прави посредством юриста на Цветан Василев - Лазар Карадалиев, предприемача Веселин Бушев и Валери Димитров. Подобни схеми са невъзможни без защита на прокуратурата и непосредственост до съдийския състав. Мащабите на ангажираните финансови запаси допускат и политическа защита.

Посоченият като изпълнителен шеф е тясно обвързван с ноторно известно лице по делото КТБ – главният очевидец на прокуратурата против Цветан Василев – Бисер Лазов и сътрудник в реализацията на разнообразни схеми по придобиването на активи от КТБ. Първоначално, до банкрута на КТБ, е считан за доближен на Цветан Василев, само че по-късно осъществя поредност от скица за източване на компании, придобиване на активи на КТБ, главно в съдружничество с Бисер Лазов. Реализираните от него схеми са тясно съгласувани с Делян Пеевски, допълват осведомени по тези случаи.

Според информацията в Търговския указател " Некст Инвест " ЕООД се занимава с капиталова активност в областта на недвижимите парцели. Собственик е Милен Миланов, който с изключение на нея има напълно или отчасти фирмите " Гипс Инвест ", " Инфра Строй Пловдив " и " Пътища Смолян ". Последна смяна в Търговския указател от 24.03.2016г. сочи за единствен притежател на капитала и шеф Милен Миланов. Миланов и някогашен шеф на „ Некст инвест “ Бойко Таков се появяват през годините в разнообразни компании, измежду които и част от обвързваните с Веселин Бушев.

Поради извънредно огромния брой компании, в които Милен Миланов и Таков се появяват в разнообразни функционалности, съществува подозрение, че те са част от по-големи схеми, а персоналните им старания са по-скоро в реализацията на трети ползи по надзор и съгласуваност, в сравнение с по органичното развиване и облагодетелстване от резултатите от активността на компанията „ Некст Инвест “ ЕООД.
В отговор на въпрос за какво „ Некст Инвест “ апелира процедурата, Бойко Таков съобщи за 3eNews в диалог по телефона, че няма нищо общо с тази компания. „ Нямам вищо общо с „ Некст Инвест “. Може да съм имал преди години някакво отношение с нея “, сподели той и още веднъж отхвърли връзка с тази компания понастоящем. Таков отхвърли да има нещо общо и с друга компания от комплицираната плетеница – „ Гипс Инвест “.

Иначе „ Некст Инвест “ ЕООД е част от доста комплицирана плетеница от подмолни борби за превъзходство, само че в границите на следствието за претекстове е задоволително да се изтъкне свързаността сред „ Вини България “ АД и „ Некст Инвест “ ЕООД, което предпоставя и опция и претекст за съгласуваност на дейностите не двете компании при координацията на жаленето против интерконектора Ай Джи Би.

Текстът и времето на подаване издават съгласуваност и обединен център.

Схемата не е нова – играе с доста играчи, с доста тъжби пред разнообразни институции, с цел да се подсигури блокирането на плана за оптимално дълго време, допълват специалистите, поискали анонимност.

Единствената вяра е Върховен административен съд да огледа по-сериозно на проблема и да е обективен в решението си.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР